Dr. Beatrice Mahler, reacție surpriză despre oamenii care sunt infectați cu virusul covid. Ce nu se știe nici până acum

de: Ștefan R. Apostol
15 07. 2021

La multe luni după infecția inițială, unii pacienți cu Covid-19 încă suferă de simptome descumpănitoare. La mai bine de un an de când a început pandemia, oamenii de știință încep să descopere ceea ce provoacă boala  și cum o pot trata. La începutul pandemiei, medicii nu știau care ar fi sechelele pe termen lung ale unei infecții cu Covid. Nici astăzi nu sunt cunoscute pe deplin. Printre cei care recunosc acest aspect este și medicul Beatrice Mahler.

Efectele pe termen lung ale infectării cu covid

În cea mai mare parte a anului trecut, viața ne-a fost dată peste cap de pandemia de covid. În cele 16 luni s-au aflat multe despre această nouă amenințare pentru sănătate. Persoanele care contractă virusul sunt infecțioase înainte de a dezvolta simptome.

Acestea sunt cele mai infecțioase la începutul bolii. A face publicul să poarte măști, poate reduce transmisia. Vaccinurile pot fi dezvoltate, testate și puse în funcțiune în câteva luni. După cum se spune, acolo unde există voință, există o cale.

Dar multe întrebări cheie despre SARS-2 și boala pe care o provoacă, Covid-19, continuă să pună oamenii de știință pe jar. Mai mult de două duzini de virologi, epidemiologi, imunologi și biologi evoluționisti au împărtășit ceea ce au descoperit.

Dr. Beatrice Mahler vorbește despre evoluția unui pacient după boală

Unele persoane care contractează SARS-2 nu știu niciodată că sunt infectate, spun grupurile de specialiști. Alții au simptome asemănătoare gripei, unele ușoare, altele mai severe. Unii se recuperează complet, alții suferă în continuare de Covid, alții, din păcate, mor.

Un alt factor important stabilit de specialiști, era că cei care au contractat Covid nu vor mai fi infectați din nou. Recentele date vin să infirme acest lucru și dacă acest coronavirus este ca verișorii săi, patru coronavirusuri umane care provoacă răceli, pot apărea reinfecții, spun specialiștii.

Cu toate aceste descoperiri nu s-a stabilt, încă, cu exactitate care este evoluția unui pacient după ce trece prin boala covid. O astfel de afirmație a făcut-o și managerul Institutului „Marius Nasta”, medicul Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler a încercat să explice că la această oră nu sunt date concrete despre cum evoluează un pacient, după infectare și vindecare, cu toate că se știe că rămân efecte. Noul sindrom, denumit long Covid apare după boala prorpiu-zisă, mai spune Beatrice Mahler, explicând și care sunt simptomele.

„Se manifestă cu simptomatologie neurologică în primul rând. Chiar la persoane care nu au făcut o formă severă de boală, chiar o formă ușoară de boală și de agest sindrom par să fie protejate persoanele care sunt vaccinate, chiar dacă trec prin boală. Noi în spitale suntem pregătiți pentru un eventual val patru.

Am reorganizat activitatea astfel încât să ne putem mări capacitatea foarte rapid în cazul în care numărul de cazuri va crește. Cu siguranță nu este suficient și vaccinarea trebuie să fie o prioritate. Cu atât mai mult cu cât din informațiile publicate în revistele șiinifice din ultimele săptămni atrag atenția asupra unui simptom long covid care apare cam la 20% la persoanele care au trecut prin boală”, a spus Beatrice Mahler.