Dr. Beatrice Mahler, previziune sumbră privind valul Omicron: „Virusul acesta e mai viclean decât ne-am așteptat cu toții”
Varianta Omicron a devenit una dintre cele mai mari amenințări pentru perioada următoare. Deși nu se cunosc toate informațiile despre modul în care acționează, medicii și autoritățile se pregătesc pentru ce este mai rău, cu atât mai mult cu cât această tulpină este extrem de contagioasă. Managerul de la „Marius Nasta” a explicat la ce trebuie să ne așteptăm și ce trebuie să facă persoanele care sunt testate cu Covid-19 pozitiv.
Măsurile adoptate de Ministerul Sănătății pentru a evita aglomerarea spitalelor
Vești bune pentru milioane de români, după ce Ministerul Sănătății a decis crearea unor centre de evaluare ambulatorii unde pacienții testați pozitiv cu Covid-19 vor putea să-și facă diverse analize pentru a-și monitoriza starea de sănătate. Pentru a nu exista niciun fel de discriminare, centrele vor trata atât pacienții asigurați medical, cât și pe cei neasigurați.
Această măsură de evitare a supraaglomerării spitalelor a fost abordată, marți, de către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, împreună cu secretarul de stat Adriana Pistol și cu președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan. Potrivit celor mai recente informații, unul dintre aceste centre va fi deschis la Spitalul ”Victor Babeş” din Bucureşti.
„Spitalele trebuie să se reorganizeze și să creăm aceste centre de evaluare care sunt practic niște centre de internare de scurtă durată. Persoanele care au factori de risc și sunt pozitive trebuie să se prezinte pentru evaluare radiologică.
Orice persoană care are peste 65 de ani sau mai puțin și are o boală pe care o tratează cronic și devine pozitiv Covid trebuie să se prezinte în unul din aceste centre pentru a beneficia de analize de sânge, radiografie toracică, tratament antiviral, dacă se prezintă în prima săptămână”, a declarat Beatrice Mahler la RomaniaTv.
Beatrice Mahler, despre valul produs de Omicron
Beatrice Mahler a transmis în cursul serii de marți că, cel mai probabil, noul val al pandemiei va fi generat de tulpina Omicron despre care nu se știu foarte multe lucruri. Potrivit medicului, Covid-19 este extrem de adaptabil și contagios, ceea ce înseamnă că nu vom scăpa foarte curând de pandemie.
„Din păcate, virusul acesta e mai viclean decât ne-am așteptat cu toții. Reușește să se adapteze și găsească metode de a supraviețui într-o altă formă care ne creează surprize. Am văzut în 2021 cu tulpina Delta. Probabil în 2022 va fi tulpina Omicron. Nu știm încă foarte multe despre ce înseamnă”, a transmis Beatrice Mahler.
Medicul de la Institutul “Marius Nasta” a vorbit și despre eficiența dovedită a măștii FFP2, recomandând-o cu toată încrederea cetățenilor. Aceasta a menționat că, în privința măștilor textile, folosite des de către cetățeni, nu au existat teste medicale care să ateste protecția în fața virusului, motiv pentru care este bine să le folosim doar pe acelea care au fost supuse unor teste.
„O mască FFP2 se fixează mult mai bine pe față, protejează mai bine. Mai mult decât atât, neexistând posibilitatea reutilizării, șansele să o încărcăm de floră sunt mai mici. E o măsură care asigură o protecție mai mare.
Eu pot să vă spun doar că nu putem să vorbim de protecție decât dacă recomandăm produse care au fost testate. Măștile textile nu au fost testate niciodată. Atunci când vorbim de protecția în fața unei infecții virale, măștile recomandate sunt cele care au fost supuse unui test medical”, a spus Mahler.