Dr. Beatrice Mahler, anunțul momentului despre subvarianta BA.2. Cât de tare afectează pacienții infectați și cum se transmite
Managerul Institutului „Marius Nasta” a transmis informații de ultimă oră cu privire la impactul pe care infectările cu subvarianta BA.2 îl are asupra pacienților. Din păcate, numărul pacienților de la ATI crește îngrijorătir de repede, iar o parte dintre acestea sunt cauzate de subvarianta Omicron mai periculoasă, respectiv BA.2. Astfel, dr. Beatrice Mahler le aduce la cunoștință românilor îngrijorările pe care organizațiile de Sănătate le au cu privire la această tulpină.
Beatrice Mahler, semnal de alarmă privind posibilele riscuri ale infectării cu BA.2
Într-o perioadă în care tot mai mulți români se gândesc la relaxarea restricțiilor, medicii trag semnale de alarmă din cauza creșterii numărului de pacienți de la ATI. Un motiv de îngrijorare îl reprezintă subvarianta Omicron, BA.2, despre care oamenii de știință nu cunosc foarte multe detalii. Cu toate acestea, OMS avertizează statele cu privire la riscul pe care această variantă îl are. Potrivit medicului Beatrice Mahler, România se confruntă deja cu o creștere a cazurilor generate de această nouă variantă, descoperindu-se că este ușor transmisibilă.
„Cu toţii ne dorim să depăşim acest moment de pandemie şi să renunţăm la mască, însă în acest moment OMS atrage atenţia asupra noii variante care circulă şi în România şi din păcate numărul de cazuri care apar cu această variantă este în creştere. Creşterea este accelerată. Ştim că este intens transmisibilă.”, a explicat managerul de la „Marius Nasta”.
Cum acționează asupra organismului
Din păcate, în urma secvențierilor efectuate, s-a constat că subvarianta BA.2 prezintă mai multe mutații care ajută virusul să pătrundă în corp fără a fi detectat de anticorpii pe care cetățenii i-au dobândit în urma vaccinării sau a trecerii prin boală.
Cu toate acestea, dr. Beatrice Mahler susține faptul că, studiile demonstrează eficiența anticorpilor dezvoltați în organism în fața formelor severe, indiferent de tulpina cu care ne infectăm.
„Este o variantă care are mutaţii suplimentare în zona în care ii permite virusului să pătrundă în corp şi aceste mutaţii fac totodată ca virusul să se ascundă de anticorpii pe care-i avem formaţi ca urmare a trecerii prin boală cu alte variante sau ca urmare a vaccinării.
Vaccinurile totuşi şi trecerea prin boală produc o imunitate care protejează de forme severe. Cel puţin astea sunt datele pe care le ştim până în acest moment”, a declarat dr. Beatrice Mahler, în direct la România TV.
Cum te poti infecta cu subvarianta BA.2
Potrivit medicului Beatrice Mahler, transmiterea se face pe cale aeriană, asemeni subvariantei BA.1, ceea ce înseamnă că gradul de contagiozitate este crescut. În continuare, specialistul susține că această variantă nu trebuie să creeze îngrojorare în rândul cetățenilor, însă în mod cert, persoanele aflate în categoriile de risc trebuie să aibă un nivel sporit de atenție și prevenție.
„Asta ar putea să însemne că există un risc de transmitere mult mai crescut. Ar trebui să privim cu atenţie şi nu neapărat cu îngrijorare această variantă.
Trebuie să ne uităm care sunt categoriile la risc atunci când vorbim de infectare, pentru că aşa cum vedem în acest val o problemă reprezintă Omicron pentru persoanele care au afecţiuni asociate, care au o imunitate scăzută şi care trebuie să se protejeze mult mai atent faţă de celelalte categorii”, a mai precizat dr. Mahler.
Întrebată dacă subvarianta BA.2 ar putea fi comparată cu tulpina Delta, răspunzătoare pentru valul patru al pandemiei, Beatrice Mahler a dezvăluit că există studii care au analizat asemănările mutațiilor apărute în ambele cazuri, însă nu există informații concrete în acest sens.