Dr. Adrian Streinu-Cercel, avertisment înfiorător despre boala care face ravagii în România: „Peste 80% nu au nici cel mai mic simptom. Poate sunt puțin obosiți”

de: Rosu Ioana
31 01. 2022

Medicul Adrian Streinu-Cercel trage un mare semnal de alarmă privind o boală gravă, dar înșelătoare, care nu are simptome clare, însă poate afecta extrem de tare sănătatea pacientului. Potrivit specialistului, 80% dintre persoanele infectate nu își dau seama că suferă de această afecțiune, simțindu-se doar puțin mai obosite, o stare care ar putea fi provocată de activitățile cotidiene. Medicul îi sfătuiește pe cetățeni cum să acționeze preventiv pentru a se asigura că nu suferă de această boală cu riscuri imense pentru sănătate.

Cum se poate transmite

Medicul infecționist avertizează cetățenii cu privire la o boală care pune stăpânire la nivel global, mai ales în zonele sărace. Într-un context nefavorabil, în care pandemia de Covid-19 a umbrit restul afecțiunilor grave existente, Adrian Streinu-Cercel reamintește că un număr mare de oameni este afectat de Hepatita C, dar din păcate, un procent considerabil dintre cei bolnavi află prea târziu pentru a trata boala în fază incipientă, evitând riscurile uriașe asupra sănătății.

Mai mult, simptomele acestei boli sunt aproape inexistente, de multe ori, pacienții confruntându-se doar cu o stare de oboseală căreia încearcă să-i găsească alte explicații. Nedepistat la timp, acest virus continuă să afecteze organismul pe termen lung, astfel că, în funcție de gravitatea bolii, infecția cu Hepatita C poate scurta viața unei persoane cu până la zece ani.

”Peste 80% nu ai nici cel mai mic simptom. Poate sunt puţin obosiţi, dar dau vina pe slujbă. După urmează o perioadă de latență, în care virusul lucrează, își face treaba. Această perioadă poate dura și 30 de ani”, a transmis medicul.

Din cauza faptului că nu prezintă simptome vizibile, multe persoane consideră că sunt sănătoase, motiv pentru care nu fac analize de sânge pentru a verifica dacă au sau nu acest virus. Potrivit specialiștilor, oamenii se pot infecta în special prin sânge, transfuzii sau folosirea unor instrumente sau echipamente medicale nesterilizate.

Posibile simptome ale Hepatitei C

Potrivit medicilor, doar o persoană din trei prezintă simptome care ar putea indica prezența virusului Hepatitei C ăn organism. Printre acestea, cele mai frecvente sunt:

  • Retenția de lichid la nivelul abdomenului (ascita), la nivelul picioarelor sau a întregului organism
  • Icter persistent
  • Oboseală, tulburări ale somnului
  • Mâncărimi ale pielii (prurit)
  • Scăderea apetitului, pierderea în greutate
  • Vărsături cu sânge
  • Tulburări ale stării de conștiență, confuzie, letargie, halucinații – în stadiile avansate ale cirozei decompensate (encefalopatia hepatică)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că, România are termen ca până în 2030 să elimine Hepatita C. Pentru a preveni evoluția nefavorabilă a infecției, specialiștii recomandă efectuarea anuală a analizelor privind detectarea acestui virus în organism, mai ales în cazul persoanelor care prezintă unul dintre simptomele specifice.