Dovleacul este fruct sau legumă? Mulți români nu știu
Dovleacul este fruct sau legumă? O întrebare la care mulți nu știu răspunsul. Este unul dintre cele mai delicioase alimente și foarte popular mai ales în această perioadă, toamna, însă din ce categorie face parte, de fapt? Aflați în rândurile următoare.
Beneficiile consumului de dovleac
Dovleacul este un aliment care merită integrat în planul alimentar zilnic. A devenit popular în medicina tradițională cu mulți ani în urmă, datorită valorilor nutriționale pe care le are.
În compoziția dovleacului se regăsesc cantități importante de amidon, caroten, vitaminele A, B, C, E, K, T, PP, zinc, cupru, iod, săruri de calciu, fier și magneziu. Consumul de dovleac ajută la reglarea glicemiei, întărește semnificativ sistemul imunitar, scade riscul de apariția a bolilor cardiace și a cancerului.
Dovleacul este o sursă excelentă de fibre dietetice și nu conține grăsimi saturate. Este foarte recomandat de nutriționiști, datorită faptului că are antioxidanți, minerale și vitamine.
Alte câteva beneficii ale consumului de dovleac sunt:
- ajută la normalizarea metabolismului;
- ameliorează tranzitul intestinal;
- întărește inima;
- joacă un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare;
- ajută la tulburările metabolice;
- inhibă creșterea celulelor canceroase;
- susține buna funcționare a ficatului și a rinichilor.
Citește și: Deserturi cu dovleac. Cele mai delicioase prăjituri de făcut toamna
Dovleacul este fruct sau legumă?
Cu toții știm că dovleacul este benefic pentru sănătatea noastră, însă ce este, de fapt, fruct sau legumă? Mulți sunt de părere că este fruct, deoarece se folosește pentru prăjituri și este dulce.
Dovleacul face parte din familia Cucurbitaceelor și este considerat legumă, potrivit cărților de botanică. Este bogat în beta-caroten, iar circa 100 de grame de dovleac asigură oamenilor în jur de 70% din doza necesară de vitamina A.
În România se găsesc două tipuri de dovleac. Este vorba despre cel portocaliu, turtit și rotund, dar și cel în formă de pară, care are culoarea bej, galben sau portocaliu. În realitate, există 12 soiuri de dovleac.
Care sunt cele 12 tipuri de dovleac
- Dovlecel
Clasicul dovlecel este cel cu coaja verde pal și este recoltat înainte de a ajunge la maturitate. De regulă, se consumă începând din primăvară.
- Dovlecel galben
Dovlecelul galben crește tot timpul anului, însă este considerat un dovleac de vară. Aceștia trebuie gătiți exact după ce au fost recoltați și au o aromă aproape dulce.
- Dovlecel rotund
Aceștia sunt aproape identici la gust cu cei clasici. Singura diferența este forma lor sferică.
- Dovlecel patison
Are formă de farfurie zburătoare cu margini ondulate. Ca și culoare, poate fi alb, verzui, galben sau multicolor.
- Dovlecel chayote
Acest dovleac este unul de vară și este originar din America Centrală. Are un gust ușor dulce, asemănător cu cel al castravetelui.
- Dovleacul portocaliu
Este dovleacul clasic care este recoltat toamna. Chiar dacă este denumit dovleacul portocaliu, acesta mai poate fi alb sau chiar puțin albăstrui.
- Dovleacul ghindă
Acest dovleac are o coajă foarte tare, verde, iar miezul este portocaliu.
Citește și: Cum îți dai seama dacă un dovleac este copt? Detaliile la care trebuie să fii atent înainte să îl cumperi
- Dovleacul plăcintar
Are formă de chitară și de cele mai multe ori este folosit în rețele de supă cremă sau în deserturi.
- Dovleacul buttercup
Acest dovleac are o pulpă portocalie și un gust asemănător cu cel al cartofilor dulci.
- Dovleac delicata
Este un dovleac de iarnă cu dungi verzi sau portocalii pe exterior. Este foarte cremos și se poate folosi în diverse rețete, de la supe creme la desert.
- Dovleac spaghetti
După ce este gătit, acest dovleac seamănă cu interiorul unui bol de tăiței. Este folosit ca și alternativă la pastele tradiționale.
- Dovleac dumpling
Este un dovleac mic, rotund și cu o coajă dungată. Dovleacul dumpling este de iarnă și are un miez foarte dulce.