Două produse retrase de la vânzare din magazinele Kaufland. S-a descoperit că sunt infestate cu o bacterie periculoasă
Este alertă alimentară, după ce Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras de la vânzare două produse din lanțul de magazine Kaufland. Cei care au cumpărat alimentele problematice sunt sfătuiți să nu le consume și să le returneze, pentru a-și primi banii înapoi.
Creveți și somon infestate cu o bacterie periculoasă
Un sortiment de creveți și unul de somon au fost retrase de pe rafturile magazinelor Kaufland, sub suspiciunea că sunt infestate cu o bacterie periculoasă. Produsele vizate ar fi contaminate cu Listeria și se aflau la vânzare în mai multe magazine din lanțul Kaufland.
Produsul ”Norven – creveţi gătiţi ulei condimentat 100 g”, furnizat de Norven, cu numărul de lot L0971012 şi data expirării 13 octombrie 2024, respectiv produsul ”Norven – somon de Atlantic 120 g”, furnizat de aceeaşi firmă, cu numărul de lot L0971012 şi data expirării 18 octombrie sunt rechemate în magazine, iar cei care le-au cumpărat sunt sfătuiți să nu le consume și să le returneze, pentru a-și primi banii înapoi.
Autoritățile sanitare au precizat că sunt vizate doar produsele din loturile menționate, respectiv doar creveții și somonul. Alte produse ambalate de firma Norven sau din alte loturi nu sunt afectate și nu trebuie să fie returnate. În ceea ce privește produsele din loturile afectate, acestea pot fi returnate în orice magazin Kaufland și nu este necesar bonul fiscal pentru a primi contravaloarea lor.
Ce este Listeria, bacteria identificată la analize
Listeria este un gen de bacterii care include mai multe specii, dintre care cea mai cunoscută este Listeria monocytogenes, responsabilă de o infecție alimentară gravă numită listerioză. Aceasta este o bacterie patogenă care poate contamina alimentele, fiind periculoasă în special pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi femeile însărcinate, nou-născuții, vârstnicii și persoanele cu sistem imunitar slăbit.
Listeria poate fi prezentă în medii variate, cum ar fi solul, apa, vegetația sau intestinul animalelor. De asemenea, poate contamina produse alimentare precum lactatele nepasteurizate, carnea insuficient gătită, fructele și legumele proaspete sau preparatele din pește crud.
Spre deosebire de alte bacterii patogene, Listeria poate supraviețui și chiar se poate multiplica la temperaturi scăzute, cum ar fi cele din frigidere, ceea ce o face dificil de eliminat prin metode obișnuite de conservare a alimentelor. Listerioza poate varia de la o infecție ușoară, care trece neobservată, până la forme severe care afectează sistemul nervos central.