Dosar penal pentru ucidere din culpă, după moartea a trei pacienți lăsați fără oxigen la Victor Babeș

Dosar penal pentru ucidere din culpă, după moartea a trei pacienți lăsați fără oxigen la Victor Babeș

Trei oameni au murit după ce au fost lăsați fără oxigen la Spitalul Victor Babeș, din cauza unei avarii.

Dosar penal pentru ucidere din culpă, după moartea a trei pacienți lăsați fără oxigen la Victor Babeș

Întâmplarea a șocat pe toată lumea, iar polițiștii de la Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei însosțiți de un procuror de caz au ajuns la fața locului pentru a face investigații.

Autoritățile au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce trei pacienți internați la ATI au murit, după o avarie la unitatea mobilă de Terapie Intensivă.

Momentan, cercetările pentru ucidere din culpă de realizează in rem, adică nu sunt îndreptate către nicio persoană sau instituție anume. Ancheta va stabili dacă există cineva vinovat de avaria care a făcut ca oxigenul să fie întrerupt, fapt ce a dus la moartea a trei oameni.

Ce a comunicat DSU privind incidentul de la Victor Babeș

„Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din capitală, dorim să facem următoarele precizări:

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă  a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță  a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului  a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor  care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat  o creșterea a  presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Instalarea și operaționalizarea  Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș
– 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș
– 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)
– 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni
– 1 pacient la Floreasca
-3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator”, se arată în comunicatul DSU.