Doru Dinu Glăvan a murit. Cine era, de fapt, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Presa românească a anului 2021 a mai pierdut unul din „stâlpii” de susținere. Doru Dinu Glăvan s-a stins din viață ieri, pe 31 octombrie, la vârsta de 75 de ani. Ca un făcut, decesul s-a produs în orașul de baștină, Reșița, în urma unor complicații de sănătate, ca urmare a infectării cu covid.
Don Dinu Glăvan, o viață dedicată jurnalismului
Unul din cei mai importanți jurnaliști ai României se năștea în 1946, la Reșița. Din fragedă copilărie, Doru Dinu Pavel Glăvan a arătat un mre interes pentru profesia ce avea să-i marcheze întreaga sa viață. La vârsta de 14 ani începe să publice primele sale încercări jurnalistice, în publicațiile naționale ale acelor vremuri, în 1960.
Patru ani mai târziu, pe când avea 18 ani, Doru Din Glăvan devine un important colaborator al presei locale, din Reșița, dar și la nivel național, ca mai apoi, în 1965, la 19 ani, se înhamă la a scrie presă sportivă în ceea ce astăzi cunoaștem sub numele de „Gazeta Sporturilor”. Pasionat și dornic de a învăța cât mai multe din tainele jurnalismului, este remarcat de conducerea Radioului Național, devenind cronicar sportiv al Postului național de radio, continuând să publice și în presa scrisă.
„Calitățile sale de reporter sunt unanim recunoscute și apreciate, motiv pentru care Radio București îl trimite pe Doru Dinu Glăvan s să transmită și să comenteze Jocurile Balcanice, Campionatele și Cupele Mondiale de atletism, natație și gimnastică, Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sarajevo. Transmite în România, cu mult profesionalism, din Europa, Asia și Australia.
Din inițiativa lui și a câtorva tineri entuziaști, la 8 august 1995 s-a constituit la Reșița Fundația Radio Caraș-Severin, inițiativă susținută și de autoritățile locale. Peste exact un an, la 8 august 1996, după o muncă tenace de pregătire, Radio România Reșița capătă statut oficial de post public local al Societății Române de Radioteleviziune și emite primul semnal în eter.”, spune UZPR în prezentarea postumă.
Până în ziua decesului, după o viață întreagă dedicată presei scrise și radioului, Doru Dinu Glăvan a deținut funcția de Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).
Influența jurnalistului asupra evoluției UZPR
Istoria Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România începe în 1918, când cincizeci de ziarişti foarte tineri din Bucureşti au luat iniţiativa constituirii Uniunii. Întemeietorii UZPR au fost viitoare nume mari ai presei vremii și viitori politicieni de marcă, precum Victor Iamandi, Eugen Filotti (viitori miniştri), Nicolae Batzaria, Ion Minulescu, Ion Pas, Cezar Petrescu, Constantin Papacostea, Samson Abramovici, Brunea Fox, Dinu Dumbravă, Ion Felea, Mircea Grigorescu, I.G. Peltz, Nicolae Pora, Jean Vulpescu şi Pamfil Şeicaru. În afară de viitorul președinte al UZPR, care avea 30 de ani, Heinric St. Streitman, toți ceilalți erau cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani.
După 1990, când este ales ca președinte al UZPR, Doru Dinu Glăvan face tot ce-i stă în putere ca statutul UZPR să fie schimbat în „Uniune de creație de utilitate publică”, asta însemnând că jurnaliștilor, membrii ai uniunii, li se recunoaște statutul de a fi considerați creatori, precum scriitorii, actorii, muzicienii, artiștii plastici, arhitecții, și, în conformitate cu aceasta, dreptul lor ca după pensionare să beneficieze de o indemnizație lunară egală cu 50% din pensie.
În toți acești ani de viață și de carieră, timp de 61 de ani jurnalistul, omul și profesionistul Doru Dinu Glăvan și-a dedicat întreaga sa viață unei meserii nobile, fără parti-pri-uri, fără apartenențe politice și fără a distorsiona adevărul. A fost Președintele UZPR timp de trei mandate consecutive. S-a stins din viață la 75 de ani, în orașul natal Reșița, și conform comunicatului UZPR:
„Pentru cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu, corpul neînsuflețit va fi depus luni, 01.11.2021, în jurul orei 13.00, la Capela Cimitirului nr. 7 din Reșița.
Marți, 02.11.2021, în jurul orei 12.00, va fi depus la Capela nr.3 din Cimitirul Iosefin, Calea Șagului, Timișoara. Slujba de înmormântare va avea loc la ora 14.00.”