21 mai 2019 | 12:21

Dezvăluire înainte de Europarlamentare. Cum a ajuns o Dacia 1300 în familia celui mai puternic om din Consiliul European

Știri generale
Dezvăluire înainte de Europarlamentare. Cum a ajuns o Dacia 1300 în familia celui mai puternic om din Consiliul European
Familia lui Donald Tusk este pasionată de mașinile Dacia

Autoturismele Dacia sunt apreciate în Europa pentru raportul calitate – preț, astfel că modelele produse în uzina de la Mioveni pot fi văzute des pe șoselele din afara României. O Dacia 1300 a ajuns și în familia lui Donald Tusk, cel mai puternic om din Consiliul European.

Donald Tusk pare să fie fascinat de România. Își ține discursurile în limba română atunci când ne vizitează țara și declară că în familia lui s-au condus și încă se mai conduc mașini Dacia.

Primul autoturism românesc din familia președintelui Consiliului European a fost Dacia 1300 și a aparținut socrului său. În prezent, un model Dacia Duster se află în posesia socrului fiului lui Donald Tusk.

Familia lui Donald Tusk, pasionată de mașinile Dacia

„România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea, prima mașină a fost Dacia 1300 a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce și el o Dacie Duster. Totuși, mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele”, declara Donald Tusk, în limba română, la începutul anului.

Modelul 1300 a fost fabricat de compania Dacia între anii 1969 și 1984, după o licență obținută de la compania franceză Renault. A intrat în producție în 1969 și a avut la bază modelul Renault 12. Inițial, modelul avea o singură caroserie berlină cu 4 uși și 5 locuri. Blocul motopropulsor avea capacitatea cilindrică de 1.289 cmc ce dezvolta 54 de cai putere. Mașina avea o viteză maximă de 144 km/h și un consum de 7,0 litri.

În 1970 au fost lansate trei variante de echipare pentru Dacia 1300: Standard, Lux și Lux Super 1301 (model destinat numai folosirii ca mașină de serviciu pentru Partidul Comunist și Securitate). În 1973 a intrat în producție modelele Break, iar în 1975 a fost lansată autoutilitara Dacia 1302. În 1982 , a fost lansat un hibrid numit Dacia 1300 cu elemente 1310, pentru a face tranziția la următorul model.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
Ieri legendă, azi ”terorist”! A fugit din țară, iar acum e șofer și vânzător de cărți: ”Mi-a luat tot”
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Angajații care vor primi primă de Paşte sau alte cadouri
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Bărbații între 18 și 60 ani, luați în Armată. Legea care sperie o țară întreagă
Capital.ro
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie 2024
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se dau PRIME de PAȘTE! Anunțul momentului în ROMÂNIA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro