Doliu în teatrul românesc. Actrița a murit astăzi

de: Emanuela Pană
07 07. 2020

Doliu în lumea teatrului din Iași! Astăzi, 7 iulie, a trecut în lumea drepților actrița Cristina Anca Ciubotaru.

Doliu în teatrul românesc

Cristina Anca Ciubotaru s-a născut pe 18 decembrie 1948, la Iași, iar astăzi a trecut la odihnă. Reputata actriță a absolvit Liceul Național, după care Facultatea de Filologie din „dulcele târg“, iar în anul 1974 se alătura trupei „Teatrului Luceafărul“.

A jucat pe scena ieșeană până în anul 2013, după care a plecat împreună cu familia în Germania, la Wolfsburg, unde s-a și stabilit și a continuat activitatea artistică. Regretabila actriță a încântat multe generații de copii și de tineri, interpretând peste 500 de roluri.

Printre cele care au făcut-o celebră se numără «Prinţ și cerșetor», după Mark Twain (rolul Tom Canty), Prinţesa mofturoasă din «Aventura în codru», «Mary Poppins», în care a creat rolul titular, Dina, în «Magazinul cu jucării», «Fram, ursul polar», etc. A scris literatură pentru copii, povești și piese de teatru“, notează bzi.ro.

A murit Cristina Anca Ciubotaru

Actrița a decedat astăzi, 7 iulie 2020. Pentru moștenirea artistică lăsată în urma sa, Cristina Anca Ciubotaru a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler. Este membră a UNITER și a Uniunii Scriitorilor Romani, Filiala Iași.

Ieri, 6 iulie 2020, un alt anunț tragic a zguduit lumea culturii din orașul cu pricina. Unul dintre cei mai prestigioși profesori ai Universității Naționale de Arte „George Enescu“ a decedat. Este vorba de Florin Faifer, care preda la Facultatea de Teatru.

„S-a stins din viață profesorul Florin Faifer, unul dintre intelectualii de marcă ai Iașului ce a contribuit decisiv la dezvoltarea Facultății ieșene de Teatru. A ținut aici cursuri de remarcabilă alonjă academică, precum Antropologie teatrală, Istoria Teatrului Universal, Istoria Teatrului Românesc.

A avut o contribuție hotărâtoare la înființarea Școlii Doctorale de Teatru, în cadrul căreia a activat vreme îndelungată ca profesor conducător de doctorate. De numele său se leagă faimoasele cursuri doctorale de Istorie a criticii teatrale românești și Receptare critică a spectacolului“, au declarat reprezentanții Facultății de Teatru din Iași.