Doliu în România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți meteorologi, vestea tragică dată de colegi
Veste tristă pentru România! Unul dintre cei mai cunoscuți meteorologi de la noi din țară s-a stins din viață. Dumitru Baltă, specialist al Administrației Naționale de Meteorologie, suferise un accident vascular cerebral în urmă cu câteva zile și se afla internat la Spitalul Colentina din București.
A murit Dumitru Baltă, unul dintre cei mai buni meteorologi din România
Administrația Națională de Meteorologie a pierdut unul dintre cei mai valoroși specialiști. Meteorologul Dumitru Baltă a murit vineri, 26 mai, la spital, la câteva zile după ce a suferit un AVC. În ultima perioadă, acesta s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate care, se pare, nu i-au mai lăsat șanse de supraviețuire.
Recent, Baltă fusese găsit inconștient, în casă, de către o prietenă, care a mers să îl viziteze, după ce meteorologul nu a mai răspuns la telefon. Îngrijorată să nu mai primește niciun apel de la el, aceasta a decis să vadă ce se întâmplă.
Era internat în spital
Specialistul ANM a fost transportat de urgență la Spitalul Militar, acolo unde medicii au constatat că era infectat și cu virusul Covid-19. A fost transferat mai apoi la Spitalul Colentina, doctorii stabilind că a suferit și un accident vascular cerebral.
Acesta avea, de asemenea, pareză pe partea stângă, iar plămânii săi erau afectați de virus. Dar, pe lângă acestea, el mai alea și alte probleme de sănătate, fiind diagnosticat, în urmă cu mai mulți ani, cu diabet. Ținea această boală, însă, sub control.
„Ne-a părăsit astăzi unul din cei mai speciali oameni pe care meteorologia românească i-a avut vreodată. Drum lin către cer, domnule Dumitru Baltă!”, au scris colegii săi, într-o postare pe Facebook.
Preda, în continuare, cursuri la Facultatea de Geografie
Dumitru Baltă s-a născut la 19 februarie 1947, în județul Călărași. A urmat cursurile Facultății de Geografie, absolvind în 1977. A lucrat o scurtă perioadă ca profesor, iar mai apoi s-a angajat la Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie. În anul 1986 a prezentat primul buletin meteo de după accidentul nuclear de la Cernobîl, la TVR.
Deși se pensionase, acesta era în continuare activ și preda cursuri la Facultatea de Geografie.
Citește și: Cum măsoară specialiștii temperatura aerului. De ce termometrele stradale arată mereu alte grade