Doliu în muzică! Artista cunoscută de toată planeta a murit: Revoluționase un gen muzical

de: Ștefan R. Apostol
30 07. 2024

Pasionații unui anume gen de muzică au auzit de Amalia Rodrigues, la fel cum au auzit și de artista cunoscută de toată planeta, care din păcate a încetat din viață la doar 69 de ani. Este doliu în muzică, mai ales acum, când lumea și-a luat la revedere de la artista care revoluționase un gen muzical.

Este doliu în muzică! A încetat din viață Mísia

Este doliu în muzică! Susana Maria Alfonso de Aguiar, cântăreața portugheză cunoscută sub numele de scenă Mísia, a murit sâmbăta aceasta la vârsta de 69 de ani.

Informația a fost făcută publică de prietenul și scriitorul cântăreței, Richard Zimler, pe Facebook. Cântăreața împlinise 69 de ani luna trecută.

„Am inima frântă că vechea mea prietenă, cântăreața Mísia, tocmai ne-a părăsit. A plecat liniștită, dulce, fără durere. Am iubit-o atât de mult. Aici este ea cântând purtând șalul pe care i l-am făcut.”, a scris scriitorul.

Mísia, artista cunoscută de toată planeta

Câștigătoare a numeroase premii, Mísia este considerată una dintre cele mai bune cântărețe de fado din ultimul timp și reprezintă a treia generație de artiști din familia sa.

Născută în Porto, Mísia a cântat ocazional în case de fado în timpul adolescenței până când, din cauza circumstanțelor familiale, s-a mutat la Barcelona și mai târziu la Madrid.

Cu o înclinație artistică evidentă, a fost implicată în diverse proiecte în perioada în care a locuit în Spania, dar popularitatea a cunoscut-o atunci când s-a întors în Portugalia, în 1981. Din acel moment a început cu adevărat să se facă remarcată în muzică.

Cântăreața a devenit celebră pentru crearea „noului fado”, dând voce textelor unor nume importante din cultura portugheză, printre care José Saramago, laureat al Premiului Nobel, Agustina Bessa-Luís și José Luís Peixoto.

Artista care a revoluționat fado s-a stins la 69 de ani

Pusă la pe același loc cu o altă mare celebră cântăreață de fado, Amalia Rodrigues, Misia a reușit să se impună în lumea muzicală, fiind deseori considerată artista care a revoluționat acest gen muzical.

Conform celor relatate de prietenul acesteia, Richard Zimler, Misia s-a stins din viață într-un spital din Lisabona, după o lungă luptă împotriva cancerului.

Alături de alte artiste precum Mariza, Ana Moura și Cristina Branco, ea a făcut parte dintr-o nouă generație de interpreți care au contribuit la ceea ce a fost numit noul fado, un curent care a dat note noi stilului melancolic al genului tradițional.

„Mísia a jucat un rol crucial în reînnoirea fado-ului și nu a ezitat când a fost vorba să experimenteze cu noi sunete și perspective mai puțin convenționale”, a declarat Ministerul Culturii din Portugalia.

Cântăreața, care s-a născut la Porto, și-a lansat ultimul album, „Animal sentimental”, în 2022, an în care avea să se retragă ca urmare a problemelor de sănătate apărute. Din păcate, muzica este, din nou, în doliu, iar lumea va fi mai săracă fără vocea celei care a fost Misia.