Doliu în lumea muzicii. S-a stins din viață maestrului naiului din România. Cristi Rîmbu avea doar 49 de ani

de: Ștefan R. Apostol
10 09. 2024

Din păcate, muzica românească este în doliu. Unul din cei mai apreciați naiști ai momentului, Cristi Rîmbu, s-a stins din viață la doar 49 de ani.

Este doliu în lumea muzicii! S-a stins din viață maestrului naiului din România

Este doliu în muzica populară românească! Unul din cei mai apreciați maeștrii naiului din România s-a stins din viață la doar 49 de ani. Din informațiile momentului, Crist Rîmbu a decedat, în urma unui infarct.

Anunțul avea să fie făcut de familie pe rețelele de socializare, ulterior precizând că cei care vor să-i aducă un ultim omagiu, o pot face la Capela bisericii Sfinților Împărați Constantin și Elena, din Darabani, județul Botoșani.

Familia, prietenii, colegii de breaslă încă nu își pot reveni în urma șcului produs de moartea bruscă a artistului, mulți scriind pe rețelele de socializare numai cuvinte de laudă la adresa celui care a fost maestrul naiului din România.

Cristi Rîmbu: „Eu am transformat meseria în artă”

Originar din județul Botoșani, Cristi Rîmbu și-a dedicat întreaga viață acestui instrument, care pe cât de frumos este, pe-atât de greu este de mânuit. Artistul s-a făcut remarcat prin modul în care a înțeles acest instrument, dar și prn lucrările de sulptură pe care le-a realizat de-a lungul anilor.

În ceea ce privește meseria sa, artistul declara la un moment dat că „Eu am transformat meseria în artă”, continuând să spună că „Este foarte dificil, este multă matematică ca să faci un nai”.

Cristi Rîmbu, de la arta meșteșugului, la arta naiului

Cu o viață dedicată folclorului autentic, pe lângă culegerea de melodii vechi, Cristi Rîmbu și-a dedicat o parte din viață și perfectării artei de a construi acest instrument, naiul, care i-a adus ulterior și multe satisfacții.

Astfel, artistul a ajuns să fie cunoscut pentru modul în care a înțeles să aducă în atenția publicului meșteșugul tradițional de a a construi instrumente, dar și prin prezența sa pe scenă ca un adevărat virtuos al instrumentului.

Din păcate, odată cu dispariția sa prematură, acesată artă nu va mai putea fi prmovată cu atâta dragoste și pasiune, rămânând în urma sa, totuși, o moștenire culturală de excepție. Cei care l-au cunoscut și i-au apreciat munca spun că „De două zile nu pot accepta că domnul Cristi Rimbu numai este.

Este doliu în lumea muzicii! Dumnezeu Să-l Ierte pe cel care a fost Cristi Rîmbu, maestrul naiului din România.