Doliu în lumea artei din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți istorici

de: Stan Nicu
24 02. 2023

Este doliu în lumea artei din România după ce unul dintre cei mai cunoscuți istorici a decedat. Acesta a devenit celebru cu o lucrare care a rămas întipărită în memoria cititorilor pasionaţi de artă- „Dicţionar de artă modernă şi contemporană”. Lucrarea este unică în literatura de specialitate din țara noastră.

Doliu în România. A murit unul dintre cei mai reputați istorici de artă

Lumea artei din România este în doliu după ce unul dintre cei mai renumiți istorici a decedat. Acesta a scris o lucrare unică în țară.

Constantin Prut, critic şi istoric de artă, a murit la vârsta de 82 de ani, potrivit Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Mesajul UAP

„Uniunea Artiştilor Plastici din România anunţă cu profund regret plecarea spre cele veşnice a unuia dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi membri ai săi – criticul şi istoricul de artă Constantin Prut. Constantin Prut a format numeroase generaţii de artişti, studenţi şi iubitori de artă, a căror recunoştinţă şi respect îl vor însoţi pe drumul spre eternitate. Sincere condoleanţe familei, prietenilor şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au iubit! Dumnezeu să-l odihnească!”, a transmis, joi, Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Când a apărut „Dicţionar de artă modernă şi contemporană”

Cartea care l-a făcut cunoscut printre cititorii pasionaţi de artă este „Dicţionar de artă modernă şi contemporană”. Aceasta este o lucrare fundamentală, unică în literatura de specialitate din țara noastră.

Prima ediţie a apărut în anul 1982, la exact 20 de ani văzând lumina tiparului şi cea de-a doua ediţie, aceasta fiind îmbogăţită cu peste 1.000 de noi articole şi peste 600 de ilustraţii color şi alb-negru.

Cine este Constantin Prut

Constantin Prut este născut pe 9 mai 1940, la Ştefăneşti, Botoşani. Constantin Prut a absolvit în anul 1970 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia Istoria şi Teoria Artei. În anul 1988, Constantin Prut, a obţinut titlul ştiinţific de doctor în Istoria Artei la Universitatea din Bucureşti.

Apoi, pentru Constantin Prut a urmat o lungă perioadă în care a lucrat ca redactor la revista „Contemporanul” şi apoi la „Revue Roumaine”.

Constantin Prut a desfăşurat de asemenea o bogată activitate academică în calitate de profesor de Istoria Artei la:

-Universitatea „Mihai Eminescu” din Bacău,
-Universitatea din Bucureşti,
-Academia de Arte „Luceafărul” din Capitală,
-Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi,
-Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Nu în ultimul rând, printre numeroasele lucrări publicate de-a lungul timpului se regăsesc:

-„Fantasticul în arta populară românească” – 1972;
-„Calea rătăcită. O privire asupra artei populare româneşti” – 1991 şi 2007;
-„Ion Murariu. Lirism, naraţie, expresie” – 1999;
-„Regele Bronz. Monografie Peţer Jecza” – 2007.