Doliu imens în lumea culturală. S-a stins din viaţă unul dintre cei mai mari istorici literari

de: Cezar Andrei
29 03. 2022

Doliu imens în lumea culturală din România. Unul dintre cei mai mari critici și istorici literari s-a stins din viață. Vestea tristă a fost dată de managerul Muzeului Național al Țăranului Român, Virgil Ștefan Nițulescu. Ministerul Culturii a scris un mesaj pe site-ul instituției în care își exprimă regretul pentru pierderea unui pilon atât de important pentru cultura românească.

Unul dintre cei mai mari istorici literari români a murit

Profesorul Mircea Tomuş, critic şi istoric literar, s-a stins din viață pe luni, 28 martie, la vârsta de 88 de ani. Virgil Ștefan Nițulescu, managerul Muzeului Țăranului Român, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj de adio față de cel pe care îl aprecia nespus pentru cariera sa, calitățile umane și eleganța de care dădea dovadă în orice situații.

„Mircea Tomuş era o celebritate în lumea culturală atunci când a fost numit secretar de stat în Ministerul Culturii, în 1993. Aşa l-am cunoscut. Mi-a fost şef şi i-am apreciat, dincolo de calităţile de critic, pe care le ştiam, din ceea ce citisem, până atunci, calităţile umane.

Era un om elegant, oripilat de mitocănia multora dintre demnitarii care se aflau la guvernare, pe atunci. Nu avea mare experienţă administrativă, dar a fost ghidat, întotdeauna, de bun gust şi de bun simţ. Am vorbit cu el, ultima oară, cred, acum vreo 10 ani. Părea un om împăcat cu soarta, dar şi întristat de vremuri. Dumnezeu să îl odihnească!”, a scris Niţulescu, pe Facebook.

Ministerul Culturii, mesaj emoționant după decesul lui Mircea Tomuș

Ministerul Culturii și-a exprimat regretul cu privire la dispariția regretatului critic literar și a postat pe site-ul instituției un mesaj emoționant în care își expirmă regretul pentru pierderea lui Mircea Tomuș.

„Cu o activitate vastă, omul de cultură, sibian prin adopție, a lăsat un gol imens în inimile celor dragi, o tristețe profundă în rândul celor cu care a lucrat sau i-au fost aproape profesional.

Născut pe 9 ianuarie 1934 în Mociu (județul Cluj), a absolvit Facultatea de Filologie din Cluj, iar debutul și l-a făcut în Revista Steaua (1955), fiind distins cu Premiul Academiei Române, Premiul Asociației Scriitorilor din Cluj-Napoca și Premiul Uniunii Scriitorilor din România.

A fost redactor-șef la Editura Dacia (din Cluj-Napoca) și la revista Transilvania (din Sibiu), iar în anii 1993 și 1994 secretar de stat în Ministerul Culturii.

Vasta sa activitatea profesională a inclus și ocuparea pozițiilor de director-adjunct al Muzeului Satului din București, director al Centrului Cultural Mogoșoaia, director al revistei Cultura Națională și redactor-șef al revistei Rostirea.

Stabilit la Avrig, a devenit una dintre figurile marcante ale vieții culturale sibiene, fiind primul rector post-decembrist al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, „cel care a emis certificatul de naştere al Universității din Sibiu şi i-a făcut drum, înscăunând-o în tărâmul culturii şi înțelepciunii. Rămas bun, Mircea Tomuș”, scrie Ministerul Culturii pe siteul instituţiei.