Doi copii din Teleorman, separați de familie și duși la un centru de plasament. Părinții au fost testați pozitiv
Doi copii din Teleorman au fost preluați de autorități și trimiși într-un centru de plasament, după ce ambii părinți și doi dintre frații lor au fost testați pozitiv cu coronavirus. Decizia a fost luată în urma faptului că nu existau multe opțiuni pentru îngrijirea micuților la domiciliu.
Unde se află cei doi copii testați negativ
Coronavirus a zguduit din temelii viața unei familii din Zimnicea, după ce doi dintre copiii familiei au fost duși sâmbătă seară la un centru de plasament al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). În prezent, testele celor doi copii preluați de autorități au ieșit negative, așteptându-se și rezultatul celui de-al doilea rând de teste.
Prin intermediul unui comunicat al Consiliului Judeţean (CJ) Teleorman, semnat de către președintele instituției, Ionel Dănuț Cristescu, s-a transmis că această familie s-a aflat anterior în Centrul de carantină, iar decizia de a plasa copii în plasament a fost luată în condițiile unei siguranțe optime pentru cei mici:
„În seara zilei de 28 martie 2020, la ora 22,30, la unul dintre Centrele de Plasament din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, au fost preluaţi 2 dintre cei 4 copii minori ai familiei internate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Matei Balş” din capitală, după ce această familie, formată din 6 membri, s-a aflat anterior în Centrul de carantină situat în oraşul Zimnicea, judeţul Teleorman. Minorii care au ajuns la DGASPC Teleorman sunt în vârstă de 2 şi 12 ani. Cei doi minori aduşi într-unul dintre centrele de plasament din cadrul DGASPC Teleorman, pe o perioadă determinată, au fost testaţi negativ coronavirus COVID-19. (…)
Preluarea acestora de către serviciul social are rolul de a asigura protecţia, creşterea şi îngrijirea copiilor separaţi temporar, de către părinţii lor, ca urmare a stabilirii, în condiţiile legii, a măsurii de protecţie socială (…) Activităţile de găzduire, îngrijire, educaţie non-formală şi informală, sprijin emoţional, consiliere, precum şi dezvoltarea majorităţii deprinderilor de viaţă vor fi acordate obligatoriu în interiorul Serviciului”.
Care este starea minorilor în acest moment
Consiliul Județean Teleorman a mai specificat că starea copiilor este bună, nu s-au observat tulburări la nivel psihologic, urmând ca acestora să li se ofere cele mai bune condiții pe perioada despărțirii de familie:
„Astăzi, cei 2 copii rămân cazaţi separat de restul copiilor din centru, după ce seara trecută au rămas în grija unei asistente. Celor 2 copii internaţi cu măsură de protecţie la centrul de plasament li se oferă, pe toată perioada separării de familie, asistenţa medicală permanentă, sprijin psihologic de specialitate, alimentaţie şi toate condiţiile necesare, până la însănătoşirea şi externarea părinţilor. În această dimineaţă, starea de sănătate a copiilor este bună, sunt echilibraţi emoţional şi nu există motive de îngrijorare cu privire la adaptarea lor la noile condiţii de viaţă, depăşind cu bine momentul separării de familie, prin care au fost nevoiţi să treacă”, potrivit Agerpres.
Cei doi copii păstrează zilnic legătura cu părinţii şi fraţii lor aflaţi în spital, iar momentan, ei vor fi ţinuţi separat de ceilalţi minori din centru, până când rezultatul celei de-a doua testări va fi negative. Acest caz este primul din România, însă, potrivit Ordonanțelor Militare, una dintre rezolvările acestor situații este preluarea temporară a copiilor de stat, dacă familia afectată nu are rude care să-i poată îngriji pe mebrii sănătoși.
Pentru a preîntâmpina mai multe situații similare, în aproape toate orașele mari din țară au fost pregătite camere speciale în astfel de centre. Aici vor fi găzduiți și monitorizați copii care nu au alte rude în grija cărora să rămână, până când părinții se vor însănătoși.