Documentul care dispare definitiv din România. Românii nu mai au nevoie de acest act, începând de vineri
În urmă cu douăzeci de ani, printr-o lege ce intra în vigoare în data de 24 august 2000, românii aveau obligativitatea să se prezinte la urnele de vot, fie că vorbim de alegeri generale, prezidențiale sau locale, cu un document numit ”Carte de alegător”. Conform procedurilor legea a avut valabilitate 20 de ani, adică până pe 6 august 2020.
Nu mai avem nevoie de Cartea de alegător
Conform noii legi, Legea 162/2020, de vineri acest document ăși pierde valabilitatea și rațiunea de a exista. Conform noii legi votarea se va face exclusiv în baza actului de identitate, potrivit legii apărute marți în Monitorul Oficial. “Prevederile din cuprinsul actelor normative referitoare la cartea de alegător se abrogă”, se stipulează în lege, abrogându-se astfel HG 697/2000, care stabileea cadrul legal al carții de alegător. De vineri, cartea de alegător dispare complet din legislația României.
Românii vor vota doar cu buletinul, începând de vineri
Conform noii legi românii nu vor mai fi obligați să se prezinte la urnele de votare folosind acest documnet, ci se va face în baza actului de identitate, atâta timp cât este în termenul de valabilitate. Prin eliminarea acestui document, conform specialiștilor, se elimină două situații apărute în urmă cu 20 de ani. În primul rând se vor elimina cheltuielile bugetare cu printarea și eliberarea acestor documente, neutilizate practic de la momentul apariției, și, în al doilea rând se elimină aplicarea neunitară a unor prevederi legate de acest aspect, al documentului de alegător.
În urmă cu 20 de ani guvernul de la acea vreme promulga HG 697/2000 având ca obiect obligativitatea deținerii unei cărți de alegator doar pentru cei aflați în țară, românii din străinătate putând vota şi fără carte de alegător. Prin aprobarea și publicarea Legii 160/2020 în Monitorul Oficial acest document dispare definivit, la fel și obligativitatea deținerii acestuia în momentul participării la exercitarea dreptului la vot pe teritoriul României.