Document: OUG de la Guvern care vizează toți românii cu centrale termice de apartament și nu numai. Ce se întâmplă cu piața gazelor

de: Ștefan R. Apostol
11 06. 2020

Odată cu începutul lunii iulie România va avea  parte de liberalizarea pieței de gaze naturală care, conform specialiștilor, va crește competiția între marile firme și societățile mai mici.

Document: OUG de la Guvern care vizează toți românii cu centrale termice de apartament și nu numai

La acest demers se lucrează de ceva vreme, astfel că pe masa actualului guvern care și-a asumat modificarea, se află o Ordonanță de Urgență cu măsuri pentru piața gazelor naturale, atât în contextul liberalizării de la 1 iulie. Respectiva Ordonanță are în vedere și evoluțiilor ulterioare de pe piața de profil, iar modificările sunt de substanță.

Modificăril au în vedere inclusiv reglementarea legislativă actuală după care funcționează cei doi producători de gaze din România. Conform acestor reglementări existente sunt obligațisă vândă pe platformele de tranzacționare din România 50% din producția anuală realizată.

Document: OUG de la Guvern care vizează toți românii cu centrale termice de apartament și nu numai. Ce se întâmplă cu piața gazelor

Specialiștii din domeniu u argumentat de nenumărate ori faptul că această obligație mai veche se suprapune peste una nouă. Este vorba de programul “gas release program”, prin care Petrom și Romgaz sunt obligați să scoată în piața de profil până la 30% din producție, timp de doi ani și jumătate. O altă obligativitate pentru cei doi jucători, conform programului menționat, este să aibă un preț de plecare la licitație stabilit de ANRE pe baza prețurilor de la Central European Gas Hub (CEGH).

Ce se întâmplă cu piața gazelor

Surse din piața de energie și apropiați de guvern, spun că prin noua Ordonață de urgență se dorește eliminarea obligației de 50%. Aceleași surse spun că eliminarea acestui plafon poate deveni un câștig pentru companiile producătoare. În același timp, tot prin noua Ordonață s-ar avea în vedere introducerea unei prevederi temporare care e în defavoarea lor. Astfel că, pentru o perioadă limitată, probabil un an, acel procent de ofertare din “gas release program” se crească la 40%. Sursele spun că dupăa ceastă perioadă porcentul inițial, cel de 50% să dispară, și să se revină la un procent mai mic, procentul diminuat fiind stabilit de ANRE, prin legislație secundară.