Doctorul Mihai Craiu, despre hepatita care poate afecta copiii români. Medicamentul de care nu trebuie să abuzezi
Zeci de copii s-au îmbolnăvit de hepatită acută severă fără ca virusurile care provoacă hepatită virală acută să fie detectate la vreunul dintre cazuri. Mai multe țări europene se confruntă cu această problemă, iar o marte dintre cei care se îmbolnăvesc au avut nevoie de transplant de ficat.
Sfaturi pentru hepatita misterioasă de la un doctor
Medicul Mihai Craiu a dat câteva sfaturi cu privire la hepatita acută care a început să îngrijoreze părinții. Până în prezent au fost identificate 170 de cazuri de hepatită acută severă de cauză necunoscută. Cele mai multe s-au înregistrat în Marea Britanie, iar la noi doar 1.
„Ce putem face?
Să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm EXACT doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect.
Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale
Pentru moment este util să știm să recunoștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid”, a explicat medicul Mihai Craiu, într-o postare pe Facebook.
Ce ipoteze iau medicii specialiști în calcul
Din informațiile adunate până în prezent, medicii au ajuns la concluzia că poate fi vorba despre o posibilă infecție cauzată de o combinație între un subtip de SARS-CoV-2 și adenovirus. În această situație, subtipul acționează ca un factor declanșator și poate duce la apariția hepatitei.
„O altă ipoteză este aceea a unui subtip de adenovirus care să fi suferit nişte modificări care ar urma să fie evidenţiate – dacă ele există – prin analize de secvenţiere aprofundate pe care le fac britanicii. Apoi este varianta infectării cu o nouă tulpină de SARS-CoV-2. Iarăşi, ei fac secvenţiere şi pentru asta”, subliniază dr. Marius Geantă.
Cert este că, până vor exista mai multe date, medicul Mihai Craiu recomandă ca toți părinții să învețe să recunoască semnele hepatitei acute grave la copiii cei mici.
„Un astfel de copil are icter, adică este galben la piele şi la ochi; are o stare de oboseală extremă, foarte neobişnuită şi inexplicabilă prin efortul depus; are urini închise la culoare, precum berea brună sau ceaiul negru; are scaune foarte deschise la culoare – asemănătoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viaţă cât era alăptat la sân sau cu o formulă de primă vârstă”, enumeră medicul pediatru.
Mai multe de atât, cei mici pot avea mâncărimi inexplicabile pe piele, fără semne de boală acută, dar și sângerare produsă la minime traumatisme sau chiar fără motiv. Potrivit medicului, dacă părintele identifică aceste semne la copil, trebuie să meargă de urgență la spital.