07 apr. 2020 | 07:42

Doctorul Alexandru Rafila a confirmat existența tratamentului pentru COVID-19! Când va fi disponibil

Sănătate
Doctorul Alexandru Rafila a confirmat existența tratamentului pentru COVID-19! Când va fi disponibil

Doctorul Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a anunțat vestea pe care toată lumea o aștepta! Acesta a mărturisit că există deja un tratament pentru coronavirus și a explicat când va putea fi folosit.

Medicamentul care ar putea aduce salvarea populației

În urma unei intervenției telefonice la Antena 1, doctorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a vorbit despre ipoteza mai multor vaccinuri și medicamente care ar putea trata pacienții infectați cu COVID-19, dar momentan, spune acesta, nu s-a dovedit eficacitatea acestora.

În schimb, ceea ce trebuie să știe toată lumea este că în acest moment există un medicament antiviral eficient, care va putea fi folosit și în România, dar care așteaptă primirea licenței din partea autorității americane de profil.

Există un medicament antiviral. S-a demonstrat deja că este eficace în urma studiilor clinice efectuate în SUA și alte țări. Produsul se numește remdesivir. Vom beneficia de el curând, în cadrul unui studiu coordonat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Studiul include aproximativ 25-30 de țări din toată lumea și va face posibilă tratarea unora dintre pacienții români cu acest nou produs.

În paralel se mai desfășoară un trial clinic, organizat chiar de firma producătoare. Sperăm ca produsul să primească licență din partea autorității americane de profil. Eu cred că, în toamnă, acest produs va fi disponibil în Europa cu siguranță”, a explicat doctorul Alexanfru Rafila.

Care este eficacitatea vaccinului BCG și Hidroxiclorochina în tratamentele pacienților cu COVID-19

Medicul Rafila a menționat în cadrul aceluiași interviu telefonic că în acest moment nu există un studiu care să ateste eficiența vaccinării BCG. „Este vorba despre un cercetător din olanda de origine română, Mihai Netea, unul dintre cei mai cunoscuți imunologi din Europa”, spune acesta, menționând că lucrurile nu sunt clare pentru moment.

Cu privire la hidroxiclorochină, medicul Alexandru Rafila spune că aceasta nu are acțiune directă împotriva virusului propriu-zis, ci are rolul de a reduce inflamația ce apare ca urmare a acțiunii lui, împiedicând transmiterea și, implicit, evoluția bolii către forme grave: „Probabil că vor beneficia în primul rând persoanele din categoriile la risc – vârstnicii sau cei cu o serie de boli asociate”, a spus dr. Rafila.