Doctorul Adrian Streinu-Cercel, avertisment important pentru români: „Acest virus parșiv se ascunde în praf și mizerie”
În urma unui interviu acordat în cadrul Teledonului „Români împreună”, prof. Dr. Florin Streinu-Cercel a avertizat românii cu privire la respectarea regulilor stricte de a rămâne în casă. Acesta sfătuieste toți cetățenii să fie vigilenți și răbdători, inclusiv de Paște, pentru a trece cu bine peste această perioadă neagră pe care o traversăm, datorată unui număr tot mai mare de români infectați cu coronavirus, dar și de numărul îngrijorător de decese.
„Acest virus parşiv se ascunde în praf şi mizerie”
Profesorul Streinu-Cercel a făcut apel la calmitatea cetățenilor și conștientizarea acestei pandemii de coronavirus, care poate fi stopată doar cu ajutorul oamenilor și a responsabilității acestora. În acest moment Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” a ajuns la capacitatea sa maximă, urmând ca alte secții de Terapie Intensivă ale marilor spitale să preia cazurile grave de bolnavi infectați cu coronavirus.
„Cea mai mare nevoie o reprezintă nevoia de calm şi de linişte. E o bătălie foarte complicată, mai ales că acest virus parşiv se ascunde în praf şi mizerie. Am rugat autorităţile locale să spele bine străzile, parcurile pentru că acolo se ascunde virusul.
Daca vom înţelege să stăm şi în casă de Paşti, atunci acea estimare, precum că după Sărbătorile Pascale am putea avea o problemă mare, ar putea fi ştearsă cu buretele. (…) „Din păcate, deja Institutul „Matei Balș” este plin şi luăm în calcul sistemul de backup şi anume relocarea pacienţilor uşori şi asimptomatici în hoteluri„, a declarat acesta.
Doctorul preconizează că cele mai afectate victime vor fi cele cu vârsta de peste 40 de ani, dar nu exclude din calcul nici persoanele mai tinere, exemplul fiind cea mai tânără victima din România, o fată decedată la doar 27 de ani.
Cum ne luptăm cu coronavirusul
Într-un alt interviu, medicul Streinu-Cercel a declarat că cele mai puternice arme împotriva infectării cu noul coronavirus sunt apa și săpunul, dar și dezinfectarea frecventă a telefoanelor mobile. Acesta a specificat că este nevoie ca din 2 în 2 ore să dezinfectăm telefoanele cu o soluție dezinfectantă si cu o lavetă. De asemenea dezinfectarea clanțelor, a întrerupătoarelor și o bună igienă în casă pot contribui foarte tare la protejarea împotriva COVID-19.
Până acum, în România au fost depistate 1815 cazuri de coronavirus și 43 de decese.
Vezi imagini video din timpul transmisiunii în direct cu prof. dr. Streinu-Cercel: