Doar Grecia și România sunt într-o astfel de situație. Cât de afectați sunt românii

de: Ștefan R. Apostol
09 06. 2020

Pandemia COVID-19 și măsurile de retenție pe care le-a necesitat au perturbat profund viața și economia oamenilor. Cererea globală, lanțuri de aprovizionare, aprovizionare cu forță de muncă, producție industrială, prețuri la mărfuri, străinătate comerțul și fluxurile de capital au fost afectate.

Doar Grecia și România sunt într-o astfel de situație

Pandemia a lovit Economia europeană când era pe o cale moderată și încă vulnerabilă unor șocuri noi. Având în vedere gravitatea acestui șoc mondial fără precedent, acum este clar că UE a intrat în cea mai profundă recesiune economică din istoria sa. Criza de sănătate COVID-19 se dezvoltă într-o criză economică globală fără precedent.

Reducerea bruscă a activității economice a pus un stres sever asupra întreprinderilor și asupra ocupării forței de muncă, necesitând acțiuni guvernamentale rapide și puternice. În România 18% dintre companii estimează o reducere de până la 20% din venituri ca urmare a impactului pandemic COVID-19 asupra afacerilor, în timp ce majoritatea (65%) nu au făcut încă evaluări.

Cât de afectați sunt românii de criza COVID-19

Conform unui studiu inițiat de Intrum din luna mai în 24 de ţări, în rândul a 4.800 de participanţi, a reieșit că România și Grecia sunt țările cu cel mai mare grad de afectare când vine vorba de bunăstarea financiară a consumatorilor.

Doar Grecia și România sunt într-o astfel de situație. Cât de afectați sunt românii

„Studiul arată clar că îngrijorările oamenilor legate de propria lor capacitate financiară au crescut în timpul pandemiei”, a afirmat directorul general al Intrum, Mikael Ericson, potrivit Agerpres.

Datele studiului mai arată că un număr mare de oameni sunt conviți că bunăstarea lor financiară este într-un declin, cel puțin pentru următoarele șase luni. Același studiu arată că 54% din repondenţi au observat o scădere a venitului gospodăriei, ca rezultat al epidemiei. Un alt procent de 40% spun că economisesc pentru viitor sume semnificativ mai mici decât înainte de Covid-19. Cei care au creat acst studiu, Intrum, sunt liderii industriei de credit management şi colectare de creanţe.