DNA strică jocurile mafiei din penitenciare. Ce pedepse riscă vinovații

de: Diana Radu
04 04. 2019

Procurorii DNA au intrat pe fir și au demascat o întreagă rețea de mafie în penitenciare, care se baza pe un schimb de servicii ilegale.

Mai exact, cei responsabili cu supravegherea deținuților primeau bani de la aceștia în schimbul unor obiecte, precum: telefoane mobile, cartele SIM, dispozitive GPS, modem de internet, alcool și multe alte obiecte de acest fel.

Un caz concret este cel al  Penitenciarului Tulcea, unde comisarul a fost reținut de către procurorii DNA, după ce s-a demonstrat că oferea bunuri deținuților în pușcărie, pentru anumite sume de bani.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 03 aprilie 2019, a inculpatului Ionele Silviu Ioane, comisar în cadrul Penitenciarului Tulcea, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și de intoducere, în mod ilicit, într-un penitenciar de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor şi alcool”, potrivit DNA.

DNA sparge cuibul mafiei din penitenciarul Tulcea

Unul dintre deținuții care au beneficiat de astfel de favoruri, face parte dintr-o grupare specializată în comiterea de infracțiuni prin metoda „Accidentul”. Potrivit DNA, Ionele Silviu Ioan a primit la schimb de la deținut pentru serviciul oferit, suma de 6.500 lei, în două tranșe, deși palma a fost bătută pe suma de  7.000 lei.

„În perioada februarie – martie 2019, inculpatul Ionele Silviu Ioan, în calitatea menționată mai sus, contrar îndatoririlor de serviciu, a introdus în mod ilicit, în Penitenciarul Tulcea, mai multe telefoane mobile care, ulterior, au ajuns la o persoană încarcerată în unitatea amintită, pentru săvârșirea unei infracțiuni de omor”, conform ordonanței procurorilor DNA.

Drept urmare, inculpatul Ionele Silviu Ioan se va prezenta, pe data de 4 aprilie, la Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Pe numele celorlalți deținuți, care au beneficiat de obiecte obținute ilegal, s-a deschis o anchetă de urmărire penală.