Distanța minimă între case. Cât de aproape de vecini poți ridica o construcție nouă, conform Codului Civil
Atunci când te decizi să investești într-o casă trebuie să ții cont de foarte multe lucruri, de la planul arhitectural, poziție, materialele de construcție, dar și care este distanța minimă între case. Legislația în vigoare, și anume Codul Civil, are anumite prevederi în legătură cu acest aspect. Așadar, hai să aflăm cât de aproape de vecini poți ridica o construcție nouă, conform Codului Civil.
Care este distanța minimă între case
În ultimii ani s-a construit mult în România, fie că vorbim de acele complexe rezidențiale, fie că vorbim de construcții independente. Dar, deși există o legislație în vigoare care meționează care este distanța minimă între case, unii nu au ținut cont de asta și au ridicat case la distanțe mult mai mici.
Legislația românească în vigoare care reglementează aceste aspecte este Codul Civil, iar încălcarea prevederilor legislației poate duce, din păcate, chiar și până la demolarea unor astfel de construcții dacă nu se ține cont de ea. Referitor la distanța minimă între case, Codul Civil spune clar la articolul 612, fiind vorba despre o distanță minimă de 60 de centimetri față de linia de hotar:
„Art.612: Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.”, se precizează în Codul Civil.
Vezi și: Gradele de rudenie și afinitate, potrivit Codului Civil. Când este interzisă căsătoria
Cât de aproape de vecini îți poți ridica o construcție nouă
În momentul planificării noii construcții, viiorul proprietar va trebui să țină cont de toate aspectele legale prevăzute, așa cum spuneam, în Codul Civil, iar un aspect important este și cel al ferestrelor. Vorbim aici de prevederile legate de acest aspect, care spun că ”„nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor”, iar distanța prevăzută este de cel puțin 2 metri „între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond”.
Un alt aspect este cel al gardurilor, iar în acest caz este necesar ca aceste garduri să se construiască de obicei la o distanță cuprinsă între 5 și 10 cm de linia de demarcație dintre proprietăți. Unele zone permit construirea de garduri direct pe limita de proprietate, dar în acest caz va trebui să cooperați cu vecinul și să împărțiți costurile gardului.
Deși s-a construit, relativ haotic, trebuie să ținem cont de legislație, iar dacă avem dubii putem consulta Legea nr. 287/2009 privind Codul civil și vom afla tot ceea ce trebuie să știm despre distanța minimă între case, dar și de cât de aproape de vecini poți ridica o construcție nouă