01 apr. 2023 | 11:55

Distanța la care să plantezi varza în grădina ta. Detaliul care face diferența

Diverse
Distanța la care să plantezi varza în grădina ta. Detaliul care face diferența
Distanța la care să plantezi varza în grădina ta. Explicațiile celor mai experimentați grădinari. Detaliul de care să ții cont.

Varza este o legumă de sezon rece, care trebuie pusă în sol fie primăvara, fie toamna. Are o rată de creștere relativ rapidă, astfel încât, dacă o îngrijești cu atenție, te vei bucura negreșit de rod bogat. Știi care este distanța la care să plantezi varza în grădina ta? Explicațiile celor mai experimentați grădinari.

Distanța la care să plantezi varza în grădina ta

Varza poate fi plantată în grădină chiar și cu câteva săptămâni înainte de ultimul îngheț. Nu este la fel de pretențioasă precum alte legume, chiar dacă are nevoie de îngrijire atentă pentru a rodi. În cazul în care folosești semințe de varză, poți să le pui în sol cu șase-opt săptămâni înainte de data preconizată pentru ultimul îngheț.

Nu este nici acum prea târziu pentru a o planta. Varza este o legumă versatilă din acest punct de vedere. Poți pune semințe în grădină chiar și la sfârșitul verii, după finalizarea perioadei caniculare, dacă vrei să ai recoltă toamna. Acum, că am lămurit problema sezonului de plantare, să vorbim despre locul în care vei cultiva leguma.

Plantează varza într-un loc însorit din grădină, în care să dispui de drenaj bun pentru sol. Evită să cultivi această plantă lângă soiuri precum broccoli, fiindcă acestea pot să atragă dăunători. Plantează semințele de varză la o adâncime de 1,5 – 3,3 centimentri, asigurând o distanță de 30-60 de centimetri între plante. Între rânduri, lasă un spațiu de 90-100 centimetri.

Acest detaliu poate face diferența. Dacă ai grijă să lași spațiu suficient între semințele pe care le plantezi și între rândurile de legume, te vei bucura de căpățâni mai mari de varză. Nu va trebui să amplasezi deloc structuri de susținere a plantelor. Bineînțeles, pentru o recoltă bogată, trebuie să ai grijă să asiguri legumelor condițiile potrivite de dezvoltare.

Cât de des trebuie să pui îngrășământ în sol

Varza este iubitoare de lumină, astfel încât cei mai experimentați grădinari îți recomandă să o plantezi într-o zonă din grădină în care este mult soare. Această plantă are nevoie de aproximativ șase ore de lumină solară direct în majoritatea zilelor. Poate tolera și umbra, atât timp cât este ușoară, iar climatul e cald.

Varza preferă un sol argilos, bine drenat și bogat în materie organică, astfel încât, înainte de a introduce semințele în pământ sau înainte de a planta răsadurile, asigură-te că pui suficient compost în regiunea dedicată acesteia. Mai mult decât atât, leguma este o iubitoare a pământurilor cu pH ușor acid spre neutru.

Pentru a te bucura de o producție importantă de varză crocantă și suculentă, este absolut necesar să te asiguri că solul în care se află plantele este umed constant. Dacă nu uzi regulat varza, s-ar putea ca rodul să aibă gust amar sau căpățânile să crească deformate, au explicat grădinarii.

După ce plantezi varza, ai grija ca, o dată la câteva săptămâni, să adaugi compost în sol pentru a-l menține bogat din punct de vedere nutritiv pentru plante. Poți să folosești și un îngrășământ organic pentru legume, dar ai în vedere să aibă un echilibru uniform de azot, fosfor și potasiu.

PlaySport
A crezut că n-o vede nimeni! Cum a fost surprinsă pe bancă în parc soția fotbalistului român
Ego.ro
Antonia, GOALĂ pușcă! Poza din intimitate a scăpat pe net. Doar Alex Velea o vede AȘA
Digi24
Cum a reușit un bărbat să stea gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru din New York
Cancan.ro
ADIO, RCS RDS! Digi dispare din luna mai. Anunţul oficial a fost făcut
GSP.ro
Cosmin Olăroiu, la capătul puterilor în Emiratele Arabe Unite: „M-am săturat!”
Stirile PROTV
Istoricul Armand Goșu: “Vladimir Putin va ataca un stat NATO. V-o dau în scris. Nu mâine, nu poimâine, dar se va întâmpla”
Romania TV
Theo Rose ŞI-A ÎNŞELAT IUBITUL! Vedeta a recunoscut tot: "Cred că se întâmplă în viața tuturor. A fost dureros!"
Capital.ro
INTERDICȚIE pentru proprietarii de apartamente din România. Se aplică de luna viitoare
EVZ.ro
Femeia care a avut patru picioare. O poveste de viață uluitoare
Adevarul
Dilema masculină: cu sau fără maiou pe sub cămașă. Ce spune creatoarea de modă Adina Buzatu VIDEO
BZI.ro
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Cine va lua premiul de 100.000 de euro
Spynews.ro
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Libertatea.ro
Cheia anchetei din cazul celor 17 decese de la Spitalul Sf. Pantelimon. Ce este noradrenalina și cum se poate verifica dacă a fost folosită corect
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Ce se întâmplă când apeși tasta 6 la bancomat. Secretul pe care puțini îl știu
Redactia.ro
Gesturile făcute de ucraineanca Elina Svitolina, după ce a învins-o pe Jaqueline Cristian
Digisport.ro
Digi RCS&RDS dispare din luna mai. Reprezentanții companiei au făcut anunțul
Click.ro
Theo Rose a recunoscut că îl plăcea pe Anghel Damian din timpul relației cu Alex Leonte: „Strici și casa omului și pe a ta. Și-a asumat un mare risc...”
Viva.ro
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot muri, că va fi război nuclear în Europa”
Digi24
ANALIZĂ. Cine pleacă la oaste și ce șanse ai să lupți în prima linie dacă ne pune Putin gând rău și se sună mobilizarea generală
Digi24
Divorțul care zguduie lumea mondenă! Și-au spus ADIO după 23 de ani! Nimeni nu se aștepta la asta!
Unica.ro
Schimbări fără precedent la WhatsApp. Ce utilizatori vor fi direct vizați
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Mellina s-a vindecat după câteva luni în care s-a confruntat cu probleme de sănătate. A fost la un pas de anorexie
Spynews
Pierdere ireparabilă pentru România. S-a stins o valoare imensă a țării. Adio, maestre!
Capital.ro
Secretele Adinei Halas, pentru a se menține în formă la vârsta de 44 de ani: ”Fac eforturi foarte mari”
Antena 3
Crina Mardare și Mișu Cernea, poveste de dragoste atipică. Nu au locuit niciodată împreună, deși au o relație de peste două decenii
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Nu-mi pasă...”
Avantaje
HOROSCOP SPECIAL până în MARTIE 2025! Probleme pentru o ZODIE
Mediaflux
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O femeie a văzut că „porțile iadului” par să se deschidă chiar în curtea casei și totul a fost surprins pe camerele de filmat
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro