Distanța între case la curte. Ce spune legea despre cât de mare trebuie să fie

de: Ștefan R. Apostol
09 07. 2021

Atunci când ne decidem să ne construim o casă pe pământ, trebuie să ținem cont de mai mulți parametri. Majoritatea dintre aceștia sunt stipulați conform legii. Dacă sunt încălcate  regulile există și repercursiuni. Așa că s-ar putea să vă fie de folos acest articol, dacă v-ați decis să vă mutați la curte, sau să vă construiți o casă nouă la curte.

Construirea unei case la curte poate genera mai multe probleme

Este ușor să vă răsfățați imaginația și creativitatea atunci când planificați să vă construiți casa de vis la curte, sau când planificați o renovare sau o modifcare a casei. Pe măsură ce evaluați și selectați arhitecți, antreprenori și stiluri de ferestre sau punți, posibilitățile par nesfârșite și interesante. Dar ai nevoie ca picioarele tale să rămână pe pământ în realitate pentru ați asigura cel mai bun rezultat.

În primul rând, înainte de a fi săpată o singură lopată, trebuie să vă familiarizați cu toate legile legate de construcții pe care ar trebui să le cunoașteți înainte de a demara construcția casei. Legislația românească în vigoare, stipulată în Codul Civil, are multe aspecte de care trebuie să ținem cont. Printre acestea este stipulată clar și care trebuie să fie distanța dintre case, sau orice alte construcții, în raport cu ce se află în vecinătate.

Distanța dintre case este foarte importantă

În Codul Civil regăsim așa-numitele Legi de zonare, care acoperă modul în care terenul poate fi utilizat, ce tip de clădire este permisă pe teren, și la ce distanță de vecini. Informațiile privind zonarea sunt disponibile publicului.

Discutați cu biroul local de zonare, primăria sau alt consiliu local de planificare despre obținerea informațiilor de zonare referitoare la lotul dvs. Nu de alta, dar e bine să vă asigurați că nu există restricții sau reglementări care să vă împiedice să construiți în locul dorit și să obțineți permisiunea acestora de construi.

Acest lucru este diferit de un permis de construire, pe care-l obțineți mai târziu. Conform Codului Civil există o distanță minimă prevăzută de lege între case. La articolul 612, din Codu Civil, scrie că această distanță minimă dintre casele la curte, nu trebuie să fie mai mică de 60 de centimetri, în raport cu linia de hotar stabilită.

”Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin.

Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic. Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.” spune articolul 612 din Codu Civil.

Dacă nu există un acord între părți, de mărire a spațiului dintre curți, va trebui să țineți cont de acest aspect. În caz contrar, respectivul vecin vă poate da în judecată, ulterior fiind obligați să modificați toată structura pentru a se încadra în acești parametrii.