Distanţa dintre rândurile de porumb. Detaliul care îţi asigură o recoltă sănătoasă, aşa va creşte înalt
Porumbul se numără printre cele mai consumate cereale, iar pentru a avea o recoltă bogată, trebuie să ținem cont de câteva reguli de bază. Un detaliu important este distanța dintre rândurile de porumb.
Cum se calculează distanța dintre rândurile de porumb
Porumbul are o capacitate de producție cu circa 50% mai mare față de celelalte cereale, dar are și o arie mai largă de răspândire. Este foarte rezistent la secetă, ploi și dăunători.
Cereala este cultivată pe tot globul grație tuturor posibilităților de valorificare a producției. Din porumb se pot obține biocombustibili, celuloză și este utilizat în alimentația umană, cât și ca furaj pentru animale.
Un element crucial pe care trebuie să-l aveți în vedere dacă doriți să cultivați porumb este determinarea densității optime la semănatul porumbului. Puteți folosi următoarea formulă:
Ns = D/ PxG x 10.000
- Ns = norma de semănat, boabe necesare/ha
- D = densitatea, boabe germinabile/ha
- P = puritatea fizică
- G = germinaţia
Ca și exemplu: D = 70.000 boabe germinabile/ha. P = 99%, iar G = 97%. Astfel că, obținem: 70.000/ 99 x 97 x 10.000 = 72.894 boabe necesare/ ha, la semănat.
Dacă reglajul semănării se face în funcție de distanța între boabe pe rând, modelul de calcul este următorul: 1 ha = 10.000 mp; D – distanţa între rânduri = 0.7m (0.75m); 1 ha = 10.000 : 0.7= 14,286 m.l./rând/ha; 1 ha =10.000 : 0.75 = 13,333 m.l./rând/ha.
Distanța între boabe pe rând se calculează astfel: Distanța între boabe = ml/ Ns ( Dm.l. = metri liniari, Ns = norma de semănat – boabe germinabile/ha). Densitatea sau distanța între rânduri trebuie să fie de 0,7 – 0,75 m.
Cum trebuie semănat porumbul
Porumbul este semănat pe rânduri, la o adâncime de circa 3-5 cm, dar distanța dintre boabe poate varia în funcţie de utilajele cu care se efectuează semănatul și de soiul sau utilizarea finală a cerealei.
În general, porumbul boabe se seamănă la o distanţă de 50-210 cm între rânduri. La porumbul cultivat pe terenuri mai secetoase, densitatea poate atinge chiar și 25.000 de plante/hectare. În zonele tropicale cu umiditate mai mare, densitatea poate fi de 75.000 de plante/ha.
Condițiile necesare pentru creșterea porumbului
Porumbul valorifică cel mai bine lumina solară, iar dintre toate plantele cultivate în țara noastră, randamentul raportat pe hectar este cel mai mare la această cereală.
Temperatura favorabilă pentru porumb este de circa 21-27 grade Celsius, din timpul lunilor de vară. De asemenea, solul trebuie să fie suficient de cald pentru ca planta să se întărească.
Pentru germinare porumbul are nevoie de o temperatură de circa 10 grade Celsius, iar la o temperatură de 16-18˚C a solului porumbul germinează la o săptămână după însămânţare.
Este bine de știut că porumbul nu crește pe sol umed, motiv pentru care are nevoie de o drenare corespunzătoare a apei, în special în zonele cu climă temperată.