Disperarea rușilor când au auzit că Putin vrea să-i mobilizeze la război. Ce au căutat imediat pe internet
Războiul din Ucraina le dă fiori rușilor, care până acum au scăpat de operațiunile militare desfășurate pe teritoriul vecin. În cursul serii de marți, Vladimir Putin urma să facă un anunț către poporul rus, urmând să fie anunțate următoarele planuri de acțiune. Înainte ca acest discurs să aibă loc, rușii au încins internetul pentru a căuta modalități prin care să evite mobilizarea în armată. Potrivit unei analize a căutărilor pe care cetățenii ruși le-au făcut în ultimele ore pe Google, câteva au atins recordul. Iată ce frici i-a cuprins pe oamenii pe care se bazează Putin pentru a lupta în război.
Vladimir Putin, trădat de propriul popor
Primul discurs al lui Vladimir Putin către națiune a fost programat în ziua în care în care patru regiuni din Ucraina ocupată au spus că vor face referendumuri de alipire la Rusia. Cu toate acesta, armata ucraineană a reușit să obțină cucerirri neașteptate a teritoriilor ocupate de ruși, ceea ce l-a determinat pe Vladimir Putin să acționeze și mai agresiv împotriva țării invadate.
Din acest motiv, liderii Occidentali au bănuit că liderul rus va anunța în discursul său o mobilizare a armatei, ceea ce i-a speriat teribil pe civilii ruși care ar fi putut fi obligați să se înroleze în armată.
Din acest motiv, aceștia au început să caute pe Google cum pot părăsi Rusia și cum pot evita să fie luați în armată, în caz de mobilizare generală. Ulterior, cele mai multe căutări din Google Trends au fost reprezentate de sintagma „cum poți pleca din Rusia”, urmate și de alte căutări similar „cum poți scăpa de armată”. Se pare că vârful căutărilor a avut loc la ora 18:00, cele mai multe fiind făcute de cetățenii din regiunea Khabarovsk Krai, care se învecinează cu China.
Pedepse dure pentru militarii ruși care doresc retragerea
În cursul zilei de ieri, parlamentarii ruși au adoptat un proiect de lege care vizează pedepse pentru soldații care doresc să se retragă din armată, cât și cei care se predau voluntar.
Potrivit legii, soldații riscă o pedeapsă de până la 10 ani pentru dezertare și de până la 15 ani pentru deteriorarea proprietății militare și nesupunere în fața superiorilor, atâta vreme cât aceștia se află în timpul unei mobilizări militare sau a unei situații de luptă.
Un alt amendament al proiectului de lege îl presupune refuzul de a merge la luptă sau de a îndeplini ordinele unui ofiței, care se va pedepsi cu până la trei ani de închisoare.
Pentru a deveni lege, acest proiect de lege urmează să primească aprobarea camerei superioare, iar ulterior, să fie semnat de președintele Vladimir Putin , pași care sunt considerați formalități, ceea ce înseamnă că nu există nicio posibilitate ca aceste sancțiuni să nu fie aplicate.