Dispar bancnotele? Primul magazin mare care nu mai acceptă banii cash: „Doar plata cu cardul”

de: Sabina Anastasia
22 01. 2023

Dispar bancnotele? Odată cu pandemia de coronavirus, din motive de siguranță medicală, consumatorii au fost sfătuiți să apeleze la plata cu cardul sau cu aplicații de portofel digital. Însă schimbările nu par să se oprească aici. Un celebru lanț german de retail a făcut un anunț surprinzător. Reprezentanții magazinelor nu mai acceptă plata în numerar.

Dispar bancnotele? Primul lanț de retail care nu mai acceptă cash

„Cash is king” – a fost motto-ul consumatorilor și proprietarilor de mici afaceri din Germania pentru o perioadă lungă de timp. Apariția pandemiei de coronavirus a schimbat, însă, această regulă. Oamenii au început să apeleze din ce în ce mai des la plata cu cardul sau cu ajutorul aplicațiilor de portofel digital.

Potrivit ultimelor comunicate emise în spațiul public, schimbările nu par să se oprească aici. Recent, un celebru lanț german de retail a făcut un anunț surprinzător pentru clienții săi. Reprezentanții tuturor supermarketurilor din cadrul acestuia nu vor mai accepta plata în numerar pentru cumpărături.

Germania este cunoscută pentru inovațiile sale în materie tehnologică. Turiștii care au călătorit în statul european au fost de multe ori luați prin surprindere când li s-a transmis că nu pot plăti în numerar. Măsura pare că se extinde din ce în ce mai mult în regiune. Un prim mare lanț de magazine nu mai acceptă banii cash.

Este vorba despre lanțul de retail Gravis, un comerciant autorizat de produse Apple, care deține 40 de magazine în Germania. Reprezentanții acestuia au informat că acceptă „numai plata cu cardul și cu aplicații de portofel digital”. Decizia a intrat în vigoare pe data de 16 ianuarie 2023, potrivit surselor externe.

De ce nu vor nemții să renunțe la cumpărăturile cu bani lichizi

Deși sistemele de plată online și mobile, cum ar fi Apple Pay, au căpătat popularitate în ultimii ani de zile la nivel internațional, mulți consumatori din Germania continuă să folosească banii lichizi. În mod special, în magazinele mici sau restaurantele și localurile de cartier.

În Germania, plata în numerar este un obicei bine înrădăcinat la nivelul populației, mai ales pentru cheltuieli tangibile. Cultura, în statul amintit, este una economă. Pandemia de coronavirus a schimbat extrem de rapid comportamentul de plată al consumatorilor. Modificările au fost îmbrățișate chiar mai repede decât s-ar fi așteptat specialiștii din online banking.

Citește și: Dispar bancnotele din România? Mugur Isărescu a dat verdictul: „Mare atenție”

Pentru mulți, plata cu bani lichizi nu este o simplă preferință personală. Ea reprezintă, mai degrabă, o valoare culturală a societății germane, strâns legată de valorile care au fost promovate în ultimele secole. Plata cash este, pentru consumatori, asociată cu concretul. Rămâne de văzut cum vor primi nemții schimbările din domeniul financiar.