Directorul unei școli, ghid pentru testarea copiilor acasă. Mesajul genial care va deveni viral
Îmediat după declanșarea pandemiei, au apărut testele de salivă, menite să fie cea mai rapidă formă de testare pentru o posibilă infecție covid. Acum suntem într-o fază a pandemiei COVID-19 în care transmiterea crește vertiginos din cauza variantei Delta și Omicron. Dar, pe măsură ce vaccinările se intensifică în întreaga lume, principalul cost pentru societate nu va fi reprezentat acum de faptul că serviciile de sănătate vor fi copleșite, ci de întreruperea în masă a activității întreprinderilor, deoarece personalul va fi forțat să se autoizoleze prin sisteme de urmărire și localizare. Prin urmare, biosecuritatea la locul de muncă, sau în orice alt mediu, de altfel, va conta foarte mult.
Testele de salivă, varianta rapidă de testare
S-a demonstrat că particulele de coronavirus sunt prezente atât în salivă, cât și în picăturile respiratorii, astfel încât acestea pot fi detectate în salivă folosind același tip de analiză pe care o efectuăm pe fluidele colectate cu tampoane nazofaringiene. Testele de laborator au ca scop identificarea prezenței genomului viral în proba de salivă folosind metode moleculare similare celor utilizate pentru testele cu tampoane nazale.
Testele de salivă cu flux lateral au devenit rapid, până la apariția testelor PCR, cea mai rapidă metodă de testare a existenței infecției covid în organism. Numai că, o companie de startup a reușit să ducă mai departe aceste teste, spunând că sunt cele mai sigure și că rezultatele date de acestea sunt mult mai bune.
Compania de biosecuritate Vatic a venit cu testele de salivă „KnowNow” pentru CoVID-19, despre care susține că este mai precis decât testele cu flux lateral, este mai rapid, mai ușor. Producătorii spun că este nevoie doar de un tampon din gură, și permite partajarea datelor de testare și chiar produce un cod QR pentru a permite accesul la servicii sau la locul de muncă.
Vatic a strâns acum 6,37 milioane de dolari pentru a livra testele sale la domiciliu, începând cu cel adaptat la COVID-19. Runda de finanțare inițială a fost condusă de către societățile de capital de risc LocalGlobe și Hoxton Ventures din Londra.
Înființată în 2019, Vatic a construit testele de salivă care se referă la generarea de date la domiciliu. Compania spune că testul durează mai puțin de 15 minute și poate identifica persoanele care sunt de fapt infecțioase în acel moment, mai degrabă decât să obțină un fals pozitiv pentru că organismul a luptat împotriva infecției. Testele antigenice existente pot avea o rată de fals pozitivitate de 1 la 200.
Elevii din România testați rapid cu aceste teste
Încă de la începutul anului școlar 2021-2022 ministrul Sorin Cîmpeanu anunța intenția de a implementa testele de salivă în școlile din România, urmând ca acestea să fie trimise către unitățile de învățământ, după semanrea contractelor de furnizare a acestor teste de salivă. Nu se știe dacă testele furnizate for cele cu flux laterla, sau vor fi și cele dezvoltate de compania Vatic, anterior menționată.
Conform unor directori de instituții de învățământ, o parte din testele de salivă au ajuns la școli, dar necesită și un training pentru a ști cum să le facă corect. Așa se face că un director de la o școală gimnazială din comuna Curcani, județul Călărași, a decis să trimită părinților un ghid cu imagini de utilizare a acestor teste de salivă. Testul este cât se poate de simplu explicat, și conform directorului, simplu de utilizat, dacă se ține cont de ceea ce este descris în ghid. (vezi galeria)
„Este nevoie să fim cu toții responsabili”
Directorul le-a transmis și un mesaj părinților, în încercarea de a-i responsabiliza și de a-i face să înțeleagă că aceste testări sunt necesare.
„Stimați părinți,
Pentru a avea un mediu cât mai sănătos în școală și în comunitate, este nevoie să fim cu toții responsabili. În școala noastră, procentul de vaccinare împotriva COVID-19 al angajaților este, la acest moment, de 64,58 %. Deci, angajații școlii și-au manifestat responsabilitatea față de ei înșiși și față de copiii dumneavoastră.Este rândul dumneavoastră să fiți responsabili și să vă trimiteți copiii la școală în condiții de siguranță pentru ei dar și pentru colegii lor. Testarea acasă, în locul în care orice copil se simte în siguranță, este o metodă de a vă asigura că totul este în regulă cu copilul dumneavoastră.
Tot ce trebuie să faceți este să urmați indicațiile pe care le primiți de la școală. Testul din salivă nu este periculos. Faptul că îi învățăm de la vârste mici să se îngrijească de sănătatea lor le va folosi în viața de adult. Am încredere în dorința dumneavoastră de a avea copii sănătoși.”, scrie directorul.