Directorul Pfizer, anunț de ultimă oră despre o nouă variantă rezistentă la vaccinul anti-Covid-19: „Oamenii de știință o cercetează”
Albert Bourla, directorul general Pfizer, atrage atenția asupra pericolului reprezentat de o nouă tulpină agresivă, rezistentă la vaccin. Potrivit medicului veterinar de origine greacă, până în acest moment nu a fost identificată o asemenea variantă, dar nu este exclus să apară în viitorul apropiat.
Director Pfizer, informații despre un nou vaccin anti-Covid-19
Tulpina Delta face ravagii în toată lumea, astfel că autorități și medici din multe țări avertizează cu privire la existența mai multor cazuri de Covid-19 în rândul persoanelor vaccinate. De asemenea, persoane vaccinate și infectate cu Covid-19 există și în spitale, însă numărul acestora este semnificativ mai mic față de cele infectate, nevaccinate.
Directorul Pfizer a confirmat că nu a fost încă depistată o nouă tulpină care să fie rezistentă la vaccin, însă nu exclude această variantă. Medicul a dat asigurări că odată cu apariția oricărei variante noi, oamenii de știință fac cercetări pentru a se asigura dacă este o tulpină rezistentă sau nu la vaccin.
„De fiecare dată când apare o variantă în lume, oamenii de ştiinţă o cercetează pentru a vedea dacă această variantă poate evita protecţia oferită de vaccinul nostru.
Nu am identificat încă una, dar credem că este probabil să apară”, a explicat acesta, potrivit presei americane.
În ceea ce privește posibilitatea apariției unei noi tulpini rezistente, Albert Bourla a afirmat că într-un interval de trei luni de la descoperirea ei, compania Pfizer ar putea produce un nou vaccine, eficient împotriva ei.
„Am construit un proces care, în termen de 95 de zile din ziua în care identificăm o variantă ca fiind o variantă de îngrijorare, vom putea avea un vaccin împotriva acesteia”, a transmis Bourla.
Totodată, experții avertizează asupra riscului reprezentat de circulația virusului și transmiterea sa în cât mai multe locuri, favorizând „mai multe oportunităţi pentru apariţia de noi mutaţii”.
Pentru a scădea riscul apariției unei variante rezistente la vaccine, specialiștii recomandă vaccinarea anti-Covid-19 a cât mai multe persoane.
Vaccinul Pfizer, recunoscut oficial în SUA
Autoritatea americană pentru sănătate a aprobat definitiv, luni, 20 august, vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech pentru persoanele cu vârsta peste 16 ani, fiind primul vaccin împotriva bolilor care a primit o astfel de aprobare.
Vaccinul, administrat la peste 204 milioane de persoane din Statele Unite, primise deja în decembrie o așa-numită autorizație „de urgență”. Autoritățile sanitare speră acum cu această undă verde definitivă să convingă mai mulți oameni din Statele Unite să fie vaccinați împotriva Covid-19 într-un context al răspândirii variantei Delta, care este mai transmisibilă. Celelalte două vaccinuri Covid-19 aprobate de FDA, Moderna și Johnson & Johnson, sunt încă în stadiul de autorizare temporară.
„În timp ce milioane de oameni au primit deja în condiții de siguranță vaccinuri Covid-19, credem că pentru unii, aprobarea unui vaccin de către FDA poate fi acum un motiv suplimentar pentru a merge să se vaccineze”, a transmis Janet Woodcock, comisar interimar la Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA