Directorul OMS, avertisment de ultimă oră: „Expunerea la noul coronavirus nu este o opțiune”

de: Rosu Ioana
13 10. 2020

Pandemia de COVID-19 a afectat grav întreg mapamondul, motiv pentru care directorul OMS trage un mare semnal de alarmă către conducătorii tuturor statelor. Acesta a explicat în cursul zilei de luni de ce expunerea populației la noul coronavirus face mai mult rău decât bine.

„A lăsa cale liberă virusului nu este o opțiune”

Încă de la începutul pandemiei, lupta cu noul coronavirus a fost una extrem de dură, care s-a soldat cu un million de decese și aproape 38 de milioane de îmbolnăviri. În spatele acestor cifre se ascunde o suferință imensă și o luptă crâncenă a cadrelor medicale, dar și a pacienților care și-au văzut moartea cu ochii.

Pe tot parcursul acestei perioade, medici și reprezentanți ai autorităților au considerat că o imunizare a populației ar putea fi o soluție împotriva virusului ucigaș. Din păcate, potrivit ultimelor avertismente venite din partea Organizației Mondiale a Sănătății, această abordare este una complet greșită.

Sursă foto: leparisien.fr

În cursul zilei de ieri, Tedros Adhanom Ghebreyesu, directorul general OMS a declarat în cadrul unei conferințe de presă că imunizarea populației prin expunerea la un virus încă necunoscut poate fi cea mai greșită variantă.

„Niciodată în istoria sănătăţii publice, imunitatea colectivă nu a fost utilizată ca strategie pentru a reacţiona la o epidemie şi cu atât mai puţin la o pandemie. Este problematic din punct de vedere ştiinţific şi etic.

A lăsa cale liberă unui virus periculos, pe care nu îl înţelegem încă pe deplin, este pur şi simplu contrar eticii. Nu este o opţiune”, a afirmat acesta, potrivit Agerpres, citat de Digi24.

Cine este predispus să contacteze virusul

Directorul general OMS a menționat faptul că în urma acestei expuneri iraționale, o mare parte din populație ar putea să contacteze virusul, ceea c ear reprezenta un dezastru sanitar la nivel mondial. Acesta a mai specificat că, până acum s-a îmbolnăvit doar o mică parte a populaței din majoritatea statelor, respectiv 10%.

Tedros Adhanom Ghebreyesu susține că, pentru moment, rezultatele cu privire la imunitatea pe care infecția cu COVID-19 o produce sunt încă necunoscute. De altfel, persoane infectate cu COVID-19 au dezvoltat o reacție imunitară în primele săptămâni, însă durata imunității este încă necunoscută. Acesta a mai adăugat faptul că ideea de imunitate colectivă a fost abordată în cadrul campaniilor de vaccinăre, iar pentru asta a fost nevoie de vaccinarea a 95% din populație, pentru ca restul să fie protejată.

„Cele mai multe dintre persoanele infectate de virus dezvoltă o reacţie imunitară pe parcursul primelor săptămâni, dar nu ştim dacă acest răspuns este puternic sau durabil, nici dacă el diferă de la o persoană la alta”, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus.