Directorul OMS, avertismentul care răstoarnă tot ce se știa despre sfârșitul pandemiei. Ce le transmite autorităților

de: Rosu Ioana
15 02. 2022

În timp ce unele țări se pregătesc să ridice restricțiile anti-Covid-19, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, atenționeză asupra riscului creat din cauza acestei dorințe de a reveni la normalitate mai devreme decât situația o impune. Oficialul nu exclude posibilitatea ca pandemia de Covid-19 să ia sfârșit la finalul acestui an, însă nu exclude ca apariția altor tulpini să amâne acest moment așteptat de întreaga planetă.

Informațiile care păcălesc autoritățile că „pandemia s-a terminat”

Tedros Adhanom Ghebreyesus a afirmat, ieri, în cadrul unui reuniuni internaționale pe tema evoluției pandemiei Covid-19, că anumite aspecte favorabile din acest moment creează o falsă impresie cu privire la finalul pandemiei.

Printre acești factori înșelători se află numărul ridicat de infectări Covid-19 cu forme ușoare, cât și rata mare de vaccinare din aceleași țări. Din aceste două motive, anumite state au început să anunțe relaxarea restricțiilor și revenirea către o viață normală, fără a lua în considerare situația delicate din țările în curs de dezvoltare.

Din acest motiv, directorul OMS a menționat, ieri, că aceste situații favorabile pentru anumite țări ‘impulsionează ideea falsă că pandemia s-a terminat‘.

Din păcate, există un risc major de apariție a noi tulpini Covid-19 în țările sărace, acolo unde rata de vaccinare este foarte mică, iar infectările sunt în număr mare, ”ceea ce creează condiţii ideale pentru apariţia unor noi variante ale coronavirusului”, a explicat acesta, în timpul reuniunii, potrivit Agenției EFE.

Având în vedere această amenințare, Tedros a amintit că 116 ţări riscă să nu poată vaccina 70% din populaţie, adică obiectivul global de vaccinare, până la jumătatea acestui an, ceea ce înseamnă că pandemia ar putea să nu se termine. Directorul OMS a solicitat statelor dezvoltate să doneze anul acesta 16 miliarde de dolari pentru ”Acceleratorul ACT”. Prin acest programul, atât OMS, cât și alte organizații de Sănătate pot susține distribuirea de vaccinuri, tratamente, teste şi alte instrumente împotriva COVID-19.

Țările în curs de dezvoltare au nevoie de vaccinuri anti-Covid-19 eficiente

Directorul OMS a solicitat adoptarea unor măsuri urgente prin care țările în curs de dezvoltare să poată beneficia de vaccinuri de tip ARNm (Pfizer sau Moderna), care s-au dovedit a fi eficiente în țările dezvoltate, acolo unde se pregătesc, de altfel, măsurile de relaxare.

De asemenea, nu este prima oară când Tedros Adhanom Ghebreyesus face apel la ajutorul țărilor dezvoltate pentru a ajuta țările sărace cu vaccin anti-Covid-19. Mai mult, acesta a solicitat în repetate rânduri ca autoritățile să nu risipească serurile pentru suplimentarea dozelor de rapel, făcând mai degrabă donații către acele țări cu deficit de vaccin anti-Covid-19.

Vă reamintim că, printre țările care doresc să renunțe la restricțiile anti-Covid-19 se regăsesc Suedia, Danemarca, Norvegia, Grecia, Marea Britanie, dar și altele. Cu toate acestea, directorul OMS a lansat un apel în care roagă autoritățile să nu se grăbească cu aceste relaxări, ci mai degrabă, să încerce să-și protejeze cetățenii cu fiecare instrument anti-Covid-19 pe care îl au la îndemână.