Directorul CIA avertizează cu privire la planurile lui Vladimir Putin. Ce trebuie să facă Ucraina pentru a câștiga războiul

de: Rosu Ioana
12 04. 2023

CIA apreciază că preşedintele rus, Vladimir Putin, nu este serios în așa-zisa deschidere cu privire la negocieri, mai ales în stadiul în care se află armata sa. Mai mult, șeful CIA susține că doar evoluția armatei ucrainene pe câmpul de luptă poate crește șansele unor perspective diplomatice cu Rusia, potrivit CNN.

Bill Burns, informațiile momentului cu privire la evoluția războiului

Șeful CIA a dezvăluit despre Vladimir Putin că „nu este serios cu privire la negocieri în acest stadiu” și doar „progresul ucrainean pe câmpul de luptă este cel mai probabil să modeleze perspectivele diplomaţiei” pentru a pune capăt acestui război.

Bill Burns a vorbit pentru prima oară public de la scurgerea în spațiul online a unor documente militare americane, afirmând că, ofensiva planificată de Ucraina reprezintă „o miză importantă în următoarele luni”.

Burns a vorbit despre Vladimir Putin în termeni duri, nelăsând loc pentru flexibilitate, ci din contră, șeful CIA a afirmat că, „În loc să dea înapoi, el s-a dublat”. Oficialul american a făcut referire la faptul că preşedintele rus încă speră că poate influența soarta Ucrainei şi a Occidentului.

Directorul CIA a vorbit despre eforturile susținute ale Ucrainei cu privire la apărarea regiunii Donbas, despre care unul dintre documentele de informaţii scurse spune că se îndreaptă probabil spre un impas.

„Campania de uzură a Rusiei în regiunea Donbas se îndreaptă probabil spre un impas, zădărnicind obiectivul Moscovei de a cuceri întreaga regiune în 2023”, se arată într-unul dintre documentele clasificate.

În plus, Bill Burns a avut cuvinte de laudă la adresa Ucrainei, susținând că „țările adevărate ripostează”, așa cum a făcut și Volodimir Zelenski, la frâiele țării sale invadate. Mai mult, acesta a calificat speranțele lui Putin de la începutul războiului drept eșuate, afirmând că „Putin s-a înşelat profund în presupunerile sale despre Ucraina înainte de război”.

Șeful CIA a încurajat continuarea sprijinului pe care SUA îl acordă Ucrainei încă de la începutul războiului, subliniind chiar importanța schimbului de informații , în ciua faptului că, documentele clasificate care au fost scurse ridică semne de întrebare cu privire la viziunea administraţiei asupra conflictului.