Director OMS, reacție ireală: ‘Administrarea dozei booster este scandaloasă’. De ce a spus asta
Directorul Organizației Mondiale a Sănătății vine cu o reacție ireală. Acesta a vorbit din nou despre doza booster. Oficialul a susținut că administrarea acesteia este scandaloasă pentru că cei din țările sărace așteaptă în continuare prima doză de vaccin.
Director OMS, detalii despre doza booster
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a criticat încă o dată țările cu o rată relativ ridicată de vaccinare pentru distribuirea dozelor booster în timp ce națiunile mai sărace fac eforturi pentru a avea acces la prima doză din schemă, informează DPA.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că administrarea celei de-a treia doze sau vaccinarea copiilor nu are nicio logică în contextul în care lucrătorii din domeniul sanitar și persoanele cu risc crescut din regiunile sărace așteaptă de mult timp prima doză.
„Şi cu toate acestea, ţările cu cea mai ridicată rată de vaccinare continuă să facă stocuri de seruri anti-COVID-19, în timp ce ţările cu venituri mici aşteaptă în continuare”, a adăugat directorul OMS, potrivit Agerpres.
„Zilnic sunt administrate de şase ori mai multe doze booster la nivel global decât doze primare în ţările cu venituri mici. Este scandalos şi trebuie să înceteze imediat”, a mai spus acesta.
Oficialul a mai adăugat că oamenii se pot proteja cu ajutorul respectării măsurilor existente de igienă cum ar fi purtarea măștii și distanțarea socială. De asemenea, testarea regulată este și ea foarte importantă.
„Cu ajutorul combinaţiei corecte de măsuri, ţările pot ajunge la un echilibru între menţinerea unei rate scăzute de transmitere şi menţinerea economiilor şi a vieţii sociale deschise”, a precizat directorul general al OMS.
„Recomandări oficiale cu privire la utilizarea dozelor de rapel”
Acesta a mai declarat în luna octombrie faptul că vaccinarea cu doza a treia este cel mai rău lucru care se poate întâmpla și care poate fi făcut de oameni în comunitatea globală.
Acest lucru este nedrept față de populațiile sărace care încă nu au ajuns să-și administreze prima doză din schemă, diferențele dintre unele țări fiind cu mult prea mari. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a cerut statelor Uniunii Europene să emită „recomandări oficiale cu privire la utilizarea dozelor de rapel”.
„A începe inocularea celei de-a treia doze este într-adevăr cel mai rău lucru pe care îl putem face în calitate de comunitate globală. Este nedrept şi, de asemenea, incorect pentru că nu vom opri pandemia ignorând un întreg continent (Africa), iar acest continent nu are nicio capacitate de producţie prin alte mijloace”, a adăugat el.