Director OMS, avertisment înfiorător privind agresivitatea valului cinci al pandemiei: „Nu vă păcăliți. Omicron provoacă spitalizări și decese”

Director OMS, avertisment înfiorător privind agresivitatea valului cinci al pandemiei: „Nu vă păcăliți. Omicron provoacă spitalizări și decese”
Tedros Adhanom Ghebreyesus Sursă foto: © republicoftogo.com

Tedros Adhanom Ghebreyesus a lansat un nou semnal de alarmă privind gravitatea tulpinii Omicron. În ciuda tuturor mesajelor de încurajare transmise de specialiști, directorul OMS îi sfătuiește pe oameni să nu se lase păcăliți de o falsă speranță, potrivit căreia, noua variantă este mult mai blândă. Acesta a mai subliniat că pandemia nu s-a terminat, iar această luminiță de la capătălul tunelului nu se întrevede în nicio țară.

Câte cazuri generate de Omicron s-au înregistrat în ultima săptămână

Directorul OMS revine cu un apel de conștientizare pentru toată lumea. Într-o perioadă extrem de tensionată, în care toate țările traversează valul cinci al pandemiei, Tedros Adhanom a anunțat că tulpina Omicron generează, în continuare, multe spitalizări și decese.

Astfel, în ultima săptămână, în lume, au fost înregistrate 18 milioane de infectări cu Omicron, o cifră uriașă care oune multe semne de întrebare. De asemenea, există țări care se luptă din greu cu acest nou val, printre acestea aflându-se și Franța, care a înregistrat marți jumătate de milion de cazuri în doar 24 de ore.

„Ideea că este o boală ușoară este înșelătoare. Nu vă păcăliți, Omicron provoacă spitalizări și decese, iar chiar și cazurile mai puțin grave inundă spitalele. Această pandemie este departe de a se fi terminat şi, ţinând cont de creşterea incredibilă a Omicron în lume, este probabil să apară noi variante”, a transmis Tedros.

În ciuda mesajului transmis de EMA, cu privire la faptul că Omicron ar putea transforma Covid-19 într-o boală endemică, cu care lumea să trăiască ca și cum ar fi o răceală, șeful OMS a dezvăluit că nicio țară nu a depășit valul cinci.

„În unele ţări, cazurile de COVID-19 par să fi atins un vârf, ceea ce creează speranţa că partea cea mai rea a acestui val a trecut, dar deocamdată nicio ţară nu a depăşit această problemă”, a transmis acesta.

Mesajul lui Marco Cavaleri pentru cetățeni

În urmă cu câteva zile, directorul pentru strategie de vaccinare al EMA a transmis că, în viitor, lumea va putea trăi cu această infecție, fără a mai fi nevoie de vaccinuri făcute la intervale scurte de timp, căpătând deja imunitate naturală

„Nimeni nu ştie exact când ne vom afla la capătul tunelului, dar vom ajunge acolo. Odată cu creşterea imunităţii în rândul populaţiei şi cu Omicron va exista multă imunitate naturală, în afară de vaccin şi vom avansa rapid către un scenariu care va fi mai aproape de endemic”, a transmis Marco Cavaleri, avertizând că, în acest moment, ne aflăm în continuare în pandemie.