Din ce este făcută pizza congelată vândută în supermarketuri. Ce conține, de fapt

de: Ștefan R. Apostol
22 04. 2023

Este greu de negat comoditatea de a lua o pizza congelată în drum spre casă de la serviciu, sau de a păstra una depozitată în congelator, și de a o băga în cuptor pentru o masă rapidă. Dar v-ați întrebat din ce este făcută pizza congelată vândută în supermarketuri și ce conține, de fapt? La această întrebare încercîm să răspundem în cele ce urmează.

De la alimentația sănătoasă la cea procesată, un drum extrem de scurt!

Ce trebuie să facă o persoană ocupată și preocupată de sănătate, care are nevoie de o cină gata în cel mai scurt timp, dar care dorește totuși să facă alegeri alimentare bune?

La urma urmei, pizza congelată nu este o opțiune sănătoasă, nu-i așa? Din cauza tuturor aditivilor alimentari?

În timp ce acesta poate fi cazul cu pizza congelată, există totuși câteva fapte care trebuie împărtășite despre aditivii alimentari din pizza congelată.

Adevărul despre aditivii alimentari

Suntem siguri că ați citit etichetele nutriționale ale unei pizza congelate obișnuite și ați fost confuz cu privire la unele dintre aceste ingrediente.

Vezi și: Otrăvurile pe care românii le consumă zilnic. Doctorul Constantin Dulcan dă alerta sumbră

Dacă aruncați chiar și cea mai rapidă privire, este posibil să recunoașteți unele ingrediente: drojdie, pastă de tomate, ulei de soia, lapte pasteurizat de cultură etc. Altele au nevoie de ceva mai multe explicații.

Din ce este făcută pizza congelată vândută în supermarketuri. Atenție la făina îmbogățită!

Majoritatea aluaturilor de pizza congelată sunt compuse din:

  • făină de grâu
  • niacină (vitamina B3)
  • fier redus (un antioxidant sintetic folosit atât în produsele cosmetice, cât și în cele alimentare)
  • mononitrat de tiamină (vitamina B1)
  • riboflavină (vitamina B2)
  • acid folic (vitamina B12)
  • acid ascorbic (vitamina C)

 

Pepperoni, pizza ta obișnuită cu pepperoni congelată este un amestec de carne de porc, pui și vită. Acea carne este apoi tratată și conservată cu o combinație de condimente și:

  • dextroză (un îndulcitor derivat din amidon).
  • acid lactic (un agent de întărire care controlează aciditatea)
  • nitrit de sodiu (o sare folosită pentru a vindeca carnea și a păstra culoarea)
  • ascorbat de sodiu (o combinație de sodiu și acid citric)
  • BHA/BHT (conservanți antioxidanți)
  • acid citric (pentru a proteja aroma)

 

Nitriții de sodiu, BHA și BHT sunt deosebit de îngrijorătoare pentru unii consumatori care indică legături între acești conservanți și cancer.

Cu toate acestea, specialiștii spun că ar trebui să consumați doze incredibil de mari din ei pentru a fi în pericol real. Cantitățile folosite în mezelurile pentru pizza congelată sunt minime.

Au conținut mare de zahăr

O pizza medie folosește 5 g de zahăr pe porție. În cazul pizzei, unde porția recomandată este de 1/6 pizza, asta înseamnă 30g de zahăr într-o pizza întreagă.

Asta este echivalentul unei cutii de suc. În pizza ta. De ce? Pentru că maschează calitatea submediocră a unei pizza congelate și îi conferă și o durată de depozitare lungă.

De ce se folosesc aditivi alimentari?

Cele mai multe dintre aceste substanțe chimice și vitamine se găsesc în mod natural în anumite alimente și sunt esențiale pentru sănătatea noastră generală.

Dar, pentru a ține pasul cu ritmul de producție alimentară din această țară, producătorii de alimente folosesc acești aditivi pentru a spori culoarea, a adăuga nutrienți și a împiedica alimentele să se strice rapid.

Acidul ascorbic dintr-o pizza congelată, de exemplu, este un balsam de aluat obișnuit folosit pentru a face aluatul mai elastic, astfel încât să nu se rupă.

Niacina, mononitratul de tiamină și acidul folic sunt vitamine importante pentru organism, deși oamenii de știință afirmă că este ideal să nu exagerezi cu ele.

Vezi și: Cele mai bune alimente pentru înlocuirea mezelurilor din nutriția ta. Te vei simți mult mai bine

Concluzie

Cei mai comuni aditivi pe care îi întâlnești au fost aprobați pentru consum, deși cercetările au dovedit că unii dintre ei pot provoca alergeni alimentari și alte probleme. Așadar, sunt aditivii alimentari necesari? În unele cazuri, da!

Credem că alimentele nu au nevoie de aditivi pentru a avea un gust autentic și delicios. Prospețimea, gustul și ingredientele de proveniență locală pe care le așteptați de la pizza făcută manual sunt combinate cu ușurința și confortul pizza congelate.

Acum știi din ce este făcută pizza congelată vândută în supermarketuri și ce conține. Poate este cazul să te gândești mai bine pe viitor când te vei afla în fața unei pizza congelate și vrei să o cumperi.