Din ce este făcut mirul. Floarea specială care îi dă parfumul unic se cultivă și în România

de: Sabina Anastasia
04 08. 2023

Te-ai întrebat vreodată cum se face mirul? Una dintre plantele speciale folosite în procesul de fabricare a acestui produs este cultivată și pe teritoriul țării noastre. Poate fi găsită într-un singur loc, potrivit cercetătorului Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Vegetale Genetice.

Ce este mirul și cum se fabrică

Mirul are rădăcini adânci în istorie. Acest produs era foarte apreciat încă din perioada antică. În Orientul Mijlociu și regiunile mediteraneene, era un ingredient folosit la tămâiere, fabricarea parfumurilor și  a produselor cosmetice de lux.

În Europa medievală, mirul era considerat rar și prețios. Se folosește și astăzi, însă ca valoare, dacă nu este utilizat în scop creștinesc, nu este la fel de special. Astăzi, mirul este un ingredient folosit în mod principal în dintifrice, parfumuri și produse tonice.

„Prepararea sfântului și marelui mir se face dintr-un număr mare de plante, principalul fiind nardul. Peste 60 de plante contribuie la prepararea sfântului și marelui mir.

Cistus Ladaniferus intră și ea în compoziție pentru aroma sa puternică și uleiul fin pe care îl produc țesuturile secretoare”, a spus Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Vegetale Genetice din Buzău, într-o intervenție pentru Adevărul.ro.

Cistus Ladaniferus/ Labdanum

Unde se cultivă Cistus Ladaniferus 

Cistus Ladaniferus sau Labdanum, așa cum i se mai spune acestei flori, este cultivată și în România. Este o floare rară, de valoare aparte, care și-a făcut loc în cadrul Băncii de Resurse Vegetale Genetice din Buzău. Planta secretă o rășină aromată pe frunze și tulpină, cu numeroase proprietăți.

Singurul loc de pe teritoriul țării noastre în care se cultivă Cistus Ladaniferus, folosită la prepararea mirului, este Banca de Resurse Vegetale Genetice din Buzău.

„Cistus Ladaniferus este o plantă ornamentală dar care, pe lângă faptul că are această floare de o frumusețe aparte, degajă și un parfum, nu floarea, ci planta. Frunzele tinere, lăstarii, degajă o rășină foarte fină.

Secreția este maximă mai ales când temperaturile sunt ridicate, când este cald, și împrăștie o mireasmă foarte plăcută în jur”, a spus cercetătorul Costel Vânătoru, explicând că această secreție reprezintă un ingredient de bază în prepararea mirului.

Te-ar putea interesa și: Icoana Maicii Domnului care a lăcrimat mir săptămâna trecută. Orașul din România în care toți se înghesuie să vadă minunea

Cistus Ladaniferus este una dintre plantele folosite la prepararea sfântului și marelui mir pe care Biserica Ortodoxă îl face. Totul se întâmplă după o rânduială bine stabilită de sinodul bisericii, potrivit cercetătorului Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Vegetale Genetice din Buzău.