Din ce este făcut laptele condensat. Adevărul despre ingredientele pe care le conține, mulți români habar nu au ce consumă
Laptele condensat este una dintre cele mai utilizate formule de conservare a laptelui. Mai este cunoscut ca și lapte condensat lichid și nu strică niciodată să avem o cutie în dulap, fiind utilizat deseori pentru deserturi. V-ați întrebat vreodată din ce este făcut laptele condensat, de fapt?
Din ce este făcut laptele condensat
Laptele condensat sau laptele condensat îndulcit sunt unul și același preparat, chiar dacă au oarecum denumiri diferite. El nu se poate obține niciodată în lipsa zahărului. Nu multă lume știe, însă laptele condensat este unul dintre cele mai vechi produse lactate industriale.
De fapt, prima înregistrare a unui produs asemănător laptelui condensat vine din partea unui englez, numindu-se „De Heine”, în anul 1810. Atunci a fost conservat laptele și zahărul prin încălzirea amestecului într-un vas deschis.
Mai apoi, de-a lungul timpului, au fost acordate mai multe brevete pentru variații și îmbunătățiri ale acestui produs. În cele din urmă, în anul 1856, i s-a acordat un brevet americanului Gail Borden. Procedeul acestuia este folosit chiar și în ziua de astăzi.
Laptele condensat este produs prin eliminarea cele mai mari părți a apei din laptele proaspăt de vacă și adăugarea de zahăr. De asemenea, acesta din urmă acționează și drept conservant.
Cum este produs laptele condensat
Pentru a produce lapte condensat, trebuie ca laptele integral standardizat să fie pasteurizat și parțial evaporat la temperatură scăzută. Folosind această metodă, se evită opărirea sau arderea. Mai apoi, se adaugă zahărul.
Laptele integral trebuie încălzit la circa 80-90 de grade Celsius timp de doar câteva secunde, apoi este condus la evaporator, acolo unde va fi îndepărtată apa. Compoziția se concentrează sub presiune pentru a forma un sirop omogen cu circa 35% masă solidă.
Citește și: A amestecat amidon cu lapte. Motivul e cu totul neaşteptat, o să procedezi doar aşa de acum în casă
Următorul pas este ca laptele să fie răcit și inoculat cu circa 40% cristale de lactoză sub formă de pulbere. Mai apoi, se agită totul pentru a stimula cristalizarea. În realitate, acest zahăr este cel care va păstra laptele condensat. Pentru tot acest proces este nevoie de echipamente speciale de procesare.
Laptele condensat conține în jur de 40-45% zahăr și poate fi păstrat timp de circa 2 ani fără refrigerare. Are o culoare de caramel și o aromă foarte dulce.
Rețetă lapte condensat
Laptele condensat poate fi preparat și acasă la dumneavoastră. Nu aveți nevoie de multe ingrediente, iar modul de preparare este ușor. Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 300 ml de apă
- 50 grame de unt
- 250 grame de zahăr
- 250 grame de lapte praf
Citește și: Tartă cu banane și lapte condensat sau Banoffee Tart. Rețeta explicată pas cu pas
Pentru început, amestecați foarte bine laptele praf cu zahărul și apă călduță, nu foarte fierbinte. Aveți grijă să nu formați cocoloașe. Ar trebui să amestecați timp de circa 4 sau 5 minute.
Mai apoi, adăugați în compoziție untul. Fierbeți totul la foc mic, amestecând încontinuu pentru a nu se forma cocoloașe, timp de câteva minute. Atunci când zahărul s-a topit și s-a format o cremă cleioasă, de culoare alb-gălbuie, este gata.
O altă metodă mai rapidă este de a amesteca într-un blender toate ingredientele timp de 2-3 minute până când obțineți un lapte gros și cleios. Atenție însă, apa trebuie să fie clocotită. Este important să nu țineți laptele condensat pe foc prea mult timp, deoarece își va schimba culoare și gustul prin caramelizarea zahărului.