Din ce este făcut bulionul din comerț, de fapt. Mulți români nu știu ce pun în mâncare

de: Amyra Garey
12 08. 2023

Fiecare gospodină a folosit cel puțin o dată un borcan de bulion din comerț, pentru prepararea fripturilor, a sosurilor sau a mâncărurilor tradiționale. Pentru majoritatea bucătăreselor, pasta de tomate sau roșiile în bulion sunt ingrediente ce nu pot lipsi de pe rafturile din bucătărie.

Ingredientele pe care le conţine bulionul din comerţ

De cele mai multe ori, roșiile în bulion sunt folosite pentru ciorbe și preparatele culinare cu specific românesc, cum ar fi tocănița, varza călită sau mazărea.

Totuși, nu multe iubitoare de gastronomie știu că produsele din comerț conțin o sumedenie de aditivi și conservanți, foarte periculoși pentru organism.

Specialiștii au constatat că 78% din pasta de tomate și bulionul deja pe piață, ar trebui scos din supermarketuri. Dintre acestea, 52% din tomatele în conservă conțin acid citric, iar 11% dintre produsele analizate conțin chiar și sare iodată.

Studiul face parte din Campania Națională de Informare și Educare ”Să învățăm să înțelegem eticheta”, iar prin intermediul acestei campanii, specialiștii Asociației Pro Consumatori (APC) și-au propus să învețe oamenii să descifreze eticheta de pe produse.

 

Ingredientele pe care le conţine bulionul din supermarketuri

Mărci de roșii decojite, pasate sau de bulion fără aditivi și conservanți

Astfel încât, pentru realizarea studiului, luna trecută s-au achiziționat 71 de sortimente de tomate în conservă, de la bulion, pastă de tomate și roșii decojite, până la roșii tăiate în cuburi, toate expuse pe rafturile marilor magazine.

„Bulionul și pasta de tomate sunt produse obținute prin zdrobirea și strecurarea tomatelor, la care se poate adăuga sare sau zahăr, urmate de concentrarea prin fierbere a sucului obținut, până la consistența de bulion sau pastă”, potrivit Ordinului nr. 362/2002 emis de Ministerul Agriculturii.

Însă această normă pare că nu este respectată, deoarece 78% din bulionul analizat ar trebui scos din magazinele comerciale. De asemenea, bulionul este realizat din concentrat de tomate, iar proveniența nu este cunoscută, ca mai apoi să fie diluat cu apă până la obținerea tipului necesar pentru a fi plasat în centrele comerciale.

Mai jos găsești toate etichetele după care trebuie să te uiți, atunci când mergi la cumpărături.

Mărcile de pastă de tomate ideale pentru consum

Angelis (Republica Moldova), pastă de tomate tip 25%, conține tomate.

Gaton (Italia), pastă de tomate tip 24-35%, conține tomate 99% și sare 1%.

Mărcile de roșii pasate care nu conțin acid citric sau sare iodată

Panzani (Spania), conţine 100% piure de roşii proaspeteredus la 7%;

Giana (Italia), conţine roşii 99,75%, sare 0,25;

Kaufland (Polonia), conţine roşii 99,5%, sare 0,5%.

Mărci de roșii decojite care nu au fost depistate aditivi și conservanți

Winny (Cora, fabricat in Italia), conţine roşii decojite, suc de roşii 40%;

SunFood (Italia), conţine roşii cuburi decojite, suc de roşii 40% şi sare 0,2%;

Ferma veche (România), conţine roşii întregi decojite, suc de roşii 50% şi sare 2%.