Din 2024, se schimbă calendarul ortodox: un mare sfânt va fi sărbătorit și la o dată diferită

de: Ionuț Vieru
03 01. 2024

Anul acesta se împlinesc 250 de ani de când moaștele Sfântului Dimitrie se află în București. Din acest motiv, marele sfânt va fi sărbătorit religios începând cu anul 2024.

Sfântul Cuvios Dimitrie va fi sărbătorit în iulie

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou are o nouă sărbătoare în calendar începând de anul acesta. Marele sfânt va fi prăznuit pe data de 13 iulie, ziua în care se rememorează momentul aducerii moaștelor sale în București, cu 250 de ani în urmă.

Noua sărbătoare se numește Aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, fiind aprobată de către Sfântul Sinod în iulie 2023.

Ivan Piotr Saltîkov, un general rus, a luat moaștele sfântului din Basarbi, de lângă Ruse, pentru a le proteja de invazia turcilor în timpul Războiului Ruso-Turc.

Mitropolitul Grigorie II al Țării Românești și un negustor bogat pe nume Hagi Dimitrie l-au rugat pe generalul rus să lase moaștele Mitropoliei și poporului român.

Moaștele au fost așezate în Catedrala Mitropolitană din București, astăzi Catedrala Patriarhală, în data de 13 iulie 1774. De asemenea, Sfântul Cuvios Dimitrie este considerat ocrotitorul bucureștenilor, iar pelerinajul său are loc în luna octombrie.

Citește și: Cine a fost Sfântul Dimitrie Basarabov. Povestea sfântului considerat ocrotitor al Bucureștilor

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dimitrie

Potrivit unei legende, Sfântul Dimitrie i-a scăpat pe bucureșteni de ciumă, secetă, inundații și războaie, de aceea este numit ocrotitorul bucureștenilor.

„La 1815, fiind foarte întinsă această teribilă epidemie în Capitală, au scos pe Sfântul și, după ce au ocolit cu el Capitala, l-au poprit în mijlocul târgului, unde s-au citit rugăciuni către Sfânt. Din acea zi, epidemia a început a scădea treptat și Capitala a scăpat de acel flagel.

Sfântul a mijlocit și pentru vindecarea de holeră din anul 1831, când guvernator al Tării Române era generalul Pavel Kiseleff: Pe la finele lunii septembrie, ordonă generalul Kiseleff a se face sfeștania mare în câmpul Filaretului, aducându-se Sfântul din Mitropolie.

Cu toții s-au pus în genunchi, toată generalimea, soldații, clerul, boierii și poporul, cei mai mulți zicând rugăciunile cu lacrimi în ochi. O, minune!

Pe la 10 octombrie a scăzut repede numărul morților, care până atunci crescuse îngrozitor, până la 100-160 pe zi. Mărturisesc că minunea asta a fost văzută de mine”, scrie lt.col. Dimitrie Papazoglu în Istoria fondării orașului București.

De Sfântul Dimitrie nu este bine să spălăm, să croșetăm și să tricotăm. Este interzis să prelucrăm lâna, să facem curat în gospodărie sau să călcăm. De asemenea, nu avem voie să cerem bani cu împrumut, iar dacă avem datorii, să le plătim pentru a ne merge bine tot anul.

Citește și: Ce semnificație are numele Dumitru. Din ce limbă vine

În această zi nu avem voie să facem focul în casă, deoarece se spune că adevărata căldură este în sufletul oamenilor. Totodată, nu avem voie să mâncăm nimic până nu se termină Sfânta Liturghie la biserică, altfel vom avea probleme cu stomacul.