De neconceput în țările civilizate. DIICOT începe protestul și procurorii anti-mafia se alătură colegilor din țară

de: Iorgu Ianusi
25 02. 2019

Protestele față de Ordonanța 7 din 2019 care aduce schimbări în Justiție provoacă noi proteste. Pentru prima dată, Adunarea Generală a procurorilor DIICOT a decis, azi, suspendarea activităţii în perioada 26 februarie – 8 martie. Procurorii anti-mafia nu vor bloca întreaga activitate, ci vor opri lucrul doar patru ore în fiecare zi (respectiv, între orele 8.00 – 12.00).
În intervalul 12.00 – 16.00, vor fi asigurate doar urgențele și cauzele cu persoane arestate.
Cum a procedat deja și procurorul general al României, Augustn Lazăr luni dimineață, și procurorii DIICOT cer Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituțională Ordonanța 7.
Sunt invocate aspecte care „pot periclita grav funcţionarea Ministerului Public, a sistemului de justiţie în ansamblul sau, dar şi independenta procurorilor”.
Magistrații reclamă faptul că instituții importante sunt trecute sub control politic.
Conducerea DIICOT a atras atenția că punctul lor de vedere va fi transmis Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Efectul de domino: DIICOT & prima Curte de Apel care se alătură protestului

Curtea de Apel Argeș anunță că va suspenda câte o oră în fiecare zi activitatea în semn de protest față de Ordonanța 7.
Este prima Curte de Apel din țară care recurge la această acțiune de avertisment. Curtea de Apel are în subordine 13 instanțe.
Să amintim: anunțate de vineri, proteste față de Ordonanța 7 au început de luni în mai multe orașe, între care Constanța, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Unele Parchete au decis să oprească în fiecare zi activitatea câteva ore. De asemenea, unele Tribunale întrerup activitatea temporar.