Diferențele dintre țigările normale și țigările electronice. Ce să știi despre vapat înainte să fumezi

de: Ana Chivu
03 02. 2023

Majoritatea românilor fumează, dar viciul s-a împărțit în mai multe categorii de-a lungul vremurilor. Mai exact, unii oameni adoră țigările normale, iar alții au ales țigări electronice pentru cafeaua de dimineață. Cu toate astea, un număr mare din aceste persoane nu știu care este obiceiul mai nociv. Cercetătorii au analizat ambele tipuri de țigări și au explicat care sunt cele mai nepotrivite pentru organism.

Țigări normale sau țigări electronice: care este diferența dintre ele?

Vapatul este acum la modă, timp în care fumătorii clasici au rămas la țigările normale. Din păcate, nici cei care au acest viciu nu știu detalii despre obiceiul pe care îl au și care sunt cele mai nocive alegeri pentru organismul lor.

Specialiștii au descoperit că vapatul este mult mai nociv decât țigările normale. Mai exact, un studiu realizat de Universitatea din Pennsylvania a demonstrat că vapatul afectează mult mai mult plămânii.

„Găsim dovezi că utilizarea țigărilor electronice provoacă un răspuns inflamator unic în plămâni”, au scris cercetătorii în cadrul studiului în Journal of Nuclear Medicine.

Ce au descoperit specialiștii?

Specialiștii au subliniat că studiul a oferit dovezi clare care arată că vaparea lichidelor creează un răspuns mult mai dăunător în organismul uman.

Amintim că țigările electronice au apărut în urmă cu 10 ani în Statele Unite ale Americii, iar la acea vreme producătorii promiteau că țigările acestea sunt o alternativă mai puțin dăunătoare în comparație cu țigările normale.

În timpul acesta, procesul de încălzire cu nicotină sau nu și cu vaporul tras în piept de fumători s-a demonstrat a fi mult mai nociv.

De ce fumează românii?

Numărul tinerilor, adulților și chiar copiilor din România care se apucă de fumat a crescut foarte mult în ultimii ani. Iată că un specialist a oferit acum detalii despre motivul pentru care oamenii se bucură din ce în ce mai tare de acest viciu.

,,Motivele pentru care o persoană inițiază consumul de tutun sunt variate. De cele mai multe ori, începe în adolescență, din cauza anturajului (prietenii, părinții)” și continuă deoarece se instalează dependența. Un factor important este și influența mass-media, care poate promova mesaje anti sau pro consumului de tutun și mesajele influencerilor.

De asemenea, majoritatea fumătorilor consideră că este un obicei la care pot să renunțe oricând își doresc. Per total, 30.2% de adulți au fumat tutun în mod curent, iar o treime dintre fumătorii români au fost adulți tineri, din grupa de vârstă 15-24 de ani. ”, a mărturisit Dr. Monica Marc. (Sursa: csid.ro)