Diferențele dintre roșiile naturale și cele crescute artificial. Cât de nocive sunt, de fapt

de: Sabina Anastasia
07 06. 2023

Legumele naturale și proaspete furnizează organismului cele mai multe enzime, vitamine și minerale necesare pentru o bună funcționare a acestuia. Tu știi care sunt diferențele dintre roșiile naturale și cele crescute artificial? Află în rândurile de mai jos care sunt particularitățile la care trebuie să fii atent când le cumperi.

Diferențele dintre roșiile naturale și cele crescute artificial

Vara, mulți români preferă să mănânce alimente de sezon, fără să petreacă multe ore în bucătărie pentru a le găti. Roșiile fac parte din categoria legumelor cel mai des consumate în această perioadă a anului. Consumul de legume proaspete, crescute natural, asigură organismului o cantitate optimă de enzime, vitamine și minerale pentru a funcționa corespunzător.

Indiferent de locul din care obișnuiești să cumperi legumele – poate fi vorba despre un producător local, piață sau magazin -, este bine să ții cont de o serie de detalii în funcție de care să te ghidezi în momentul în care faci achiziția. Astfel, vei putea să alegi produse de calitate, care să îți ajute organismul să se mențină sănătos.

Specialiștii în agricultură spun că se poate face foarte ușor diferența între roșiile crescute natural și cele crescute artificial,  Bineînțeles, ideal ar fi să obișnuim să consumăm roșii cât mai proaspete, fără pesticide în ele. Cele coapte artificial sunt foarte nocive din cauza substanțelor chimice folosite în cadrul procesului de cultivare.

Sigur ți s-a întâmplat și ție să observi că forma roșiilor nu este întotdeauna aceeași. Diferențele între cele crescute în mod natural și cele crescute artificial pot să varieze în funcție de tehnica de cultivare, precum și în funcție de metodele folosite pe parcursul procesului de îngrijire.

Cum identifici o roșie crescută natural, după aceste detalii

„În momentul în care o roșie este maturată forțat, atunci interiorul este clar verde, necopt. Mai mult decât atât, acea excrescență (denivelare sub formă țuguiată – n.r.) spune că acea floare a fost stimulată chimic”, a declarat președintele Asociației Naționale a Producătorilor de legume, Cristi Rusu, într-o intervenție la Antena 3.

Cercetătorul Costel Vânătoru a recomandat românilor să cumpere roșii – și nu numai – de la producători pe care îi cunosc, pentru a se asigura de trasabilitatea producției. Sau, dacă nu cunosc un producător local, să achiziționeze legume din magazine unde producția este certificată.

Citește și: Cât costă un kilogram de roșii românești la periferia Capitalei. De unde le poți cumpăra la prețuri mici

Semințele sunt un alt detaliu care trebuie luat în considerare în momentul în care cumpărăm roșii. O legumă crescută natural trebuie să aibă semințe și zeamă, potrivit nutriționistului Lygia Alexandrescu. Dacă semințele sunt independente, fără ca leguma să aibă zeamă și miros plăcut, înseamnă că roșia a fost crescută artificial.