Diferențele dintre praful de copt și bicarbonatul de sodiu în prăjituri. Un patiser a oferit explicațiile
Dacă îți place să prepari deserturi, știi deja că cele două sunt ingrediente folosite în scopuri diferite în rețete. Știi să explici însă, motivul pentru care nu sunt unul și același lucru? Care sunt diferențele dintre praful de copt și bicarbonatul de sodiu și cum se pot substitui, potrivit unui patiser.
Cum se folosește bicarbonatul de sodiu și ce efect are în produsele de patiserie
Atât praful de copt, cât și bicarbonatul de sodiu sunt agenți de dospire, ceea ce înseamnă că eliberează gaz pentru a extinde aluatul. Totuși, ele funcționează puțin diferit și este important să folosești ingredientul potrivit în rețeta ta – și în cantitatea potrivită.
Potrivit patiserului Clarice Lam, bicarbonatul de sodiu este folosit, în general, pentru a crea o textură de umplutură în produsele de copt, cum ar fi prăjiturile. El acționează rapid la contactul cu lichid și este adesea folosit în pâine și biscuiți. Are nevoie de un acid pentru a declanșa reacția potrivită.
„Aproape întotdeauna e un ingredient folosit în rețetele care conțin lapte bătut sau pudră de cacao”, a subliniat patiserul Clarice Lam.
Diferențele dintre praful de copt și bicarbonatul de sodiu
Praful de copt, pe de altă parte, reprezintă o combinație între bicarbonat de sodiu, amidon de porumb și cremă de tartru. Rolul său în procesul de coacere este de a crea o textură ușoară. Dacă bicarbonatul de sodiu reacționează cu produse lichide și acide, praful de copt reacționează în mediu călduros.
„Adică își face efectul în timpul procesului de coacere mai degrabă decât în momentul în care se amestecă ingredientele din rețetă”, a explicat patiserul Clarice Lam.
Pentru că praful de copt prezintă în compoziția lui cremă de tartru, este folosit de cele mai multe ori în rețete care nu conțin acid, potrivit sursei citate.
Poți înlocui praful de copt cu bicarbonat de sodiu?
Tehnic vorbind, bicarbonatul de sodiu este de trei ori mai puternic decât praful de copt. Din acest motiv, unele voci spun că poți folosi praf de copt în cantitate triplă, dacă ai rămas fără bicarbonat de sodiu. Însă patiserul Clarice Lam nu recomandă această abordare.
„Deși va face desertul să crească, nu va avea textura potrivită”, a spus patiserul Clarice Lam.
Dacă nu ai praf de copt, poți folosi puțin bicarbonat de sodiu și să adaugi un acid. Combină 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu cu 1/2 linguriță de cremă de tartru, când o rețetă necesită utilizarea unei lingurițe de praf de copt. Ai grijă doar la măsurători – prea mult bicarbonat poate oferi un gust metalic desertului.