Diferențele dintre legumele gătite și legumele crude. Ce este indicat să consumi, de fapt

de: Manolică Anca
30 03. 2023

Legumele sunt o sursă excelentă de nutrienți care nu numai că ne oferă sațietate și multă energie pe tot parcursul zilei, dar ne ajută și să ne ferim de numeroase afecțiuni. Cu toate acestea, poate te întrebi și tu care dintre variante este mai sănătoasă: legumele crude sau cele gătite? Iată ce diferență există între ele.

Diferențele dintre legumele gătite și legumele crude

Includerea unei varietăți largi atât de legume gătite, cât și de legume crude în dieta fiecăruia este vitală pentru a avea un stil de viață sănătos. Atât cele crude, cât și cele preparate ne oferă nutrienți esențiali, inclusiv potasiu, fibre și acid folic, fiind, totodată, o sursă excelentă de vitaminele A, C și E. Așadar, bucurie în farfurie!

Cu toate acestea, numeroși specialiști susțin că modul în care le mâncăm poate juca un rol semnificativ în determinarea numărului de beneficii pe care le culegem de pe urma acestora.

Asta pentru că organismul descompune și absoarbe nutrienții din legumele crude și din cele gătite în moduri diferite. Unele legume consumate în varianta crudă pot oferi mai multe vitamine și minerale corpului decât cele preparate termic, fiindcă încălzirea acestora le modifică compoziția chimică.

„Își diminuează conținutul anumitor nutrienți”

Așadar, cele preparate termic au o cantitate și o calitate nutritivă diferită de cea a legumelor crude. Ceea ce nu tot timpul este un lucru rău, deoarece tratamentele termice cresc biodisponibilitatea anumitor nutrienți, ca de exemplu a carotenului.

„Legumele își diminuează conținutul anumitor nutrienți atunci când sunt gătite în exces, iar în condițiile în care dieta este bazată în cea mai mare parte pe alimente procesate sau prăjite, pot apărea și efectele negative asupra organismului.

Includerea în alimentație a legumelor crude, gătite la abur sau la cuptor, este foarte importantă întrucât alimentele își păstrează beneficiile nutriționale și sunt o sursă excelentă de vitamine.

De exemplu, ardeiul capia consumat ca atare, o legumă delicioasă de sezon, conține o cantitate mare de vitamina C, B6, cupru, fosfor, zinc, mangan, potasiu”, a explicat dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Dacă ești o persoană care preferă să își gătească legumele în loc să le mănânce crude, atunci trebuie să fii atent la modul în care le gătești. Experții sugerează să le prepari foarte rapid pentru ca nutrienții să rămână intacți, iar una dintre modalitățile recomandate este gătirea lor pe grătar.

Citește și: Legumele periculoase pentru sănătatea ta. Ar fi indicat să nu le mai consumi