Diferenţele dintre laptele cu 1,5% şi cel cu 3,5% grăsime. Care este mai sănătos, specialiştii au dat verdictul
Dacă și ție îți place să consumi lapte, trebuie să știi care este cel recomandat de către specialiști. Cel mai sănătos este cel cu conținutul cel mai mare în omega-3, datorită faptului că promovează buna funcționare a inimii și a creierului. Care este diferența între laptele cu 1,5% şi cel cu 3,5% grăsime.
Laptele, una dintre cele mai nutritive băuturi naturale
Este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, precum și una dintre cele considerate a fi foarte nutritive. Așa se explică cum mulți copii consumă laptele ca aliment de bază în școli, de exemplu. Specialiștii în nutriție au recomandat mereu produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
Cu toate acestea, în ultimii ani de zile s-au ridicat multe întrebări privind calitatea și conținutul nutrițional al produselor lactate. În comerț există mai multe tipuri de lapte, principala diferență dintre produse fiind reprezentată de conținutul de grăsimi.
Te-ar putea interesa și: A băut lapte în fiecare zi, timp de o lună, iar schimbările s-au observat imediat. Ce se întâmplă în corpul tău
Ce fel de tipuri de lapte există în comerț și ce caracteristici prezintă
Laptele integral, cunoscut și sub denumirea de lapte clasic, prezintă o cantitate nemodificată de grăsimi. Laptele degresat și cu 1% grăsime se obține prin îndepărtarea unei anumite cantități de grăsimi din laptele integral, spun producătorii în domeniu.
Conținutul de grăsime este măsurat ca procent din lichidul total. Iată ce cantitate de grăsime prezintă un lapte, în funcție de tipul de produs din care face parte:
- lapte integral: 3,5% grăsime din lapte;
- lapte cu conținut scăzut de grăsimi: 1,5-1,8% grăsime din lapte;
- degresat: mai puțin de 0,5% grăsime din lapte.
Diferenţele dintre laptele cu 1,5% şi cel cu 3,5% grăsime
Principala diferență dintre tipurile de lapte din comerț, așa cum se poate observa și din informațiile expuse în rândurile de mai sus, este reprezentată de conținutul de grăsimi. Laptele integral este procesat pentru îndepărtarea microorganismelor și pentru a avea cel puțin 3,5 % grăsime.
Laptele semi-degresat este standardizat pentru a avea 1,5 – 1,8 % grăsime. Atât laptele semi-degresat, cât și laptele degresat sunt produse ce pot fi descrise ca având conținut scăzut de grăsimi.
Te-ar putea interesa și: Ce înseamnă culorile capacelor de la sticlele de lapte. Cât de gras este produsul, de fapt
Ce valoare nutrițională are laptele, indiferent de grăsimi
Este de la sine înțeles că laptele cu un conținut mai mare de grăsimi este și mai bogat în calorii. Deși fiecare tip de lapte conține o cantitate asemănătoare de micronutrienți, cantitatea de vitamina D poate să difere ușor, în funcție de produs, spun specialiștii.
Un alt detaliu de remarcat privind tipurile de lapte din comerț este dat de cantitatea de acizi grași omega-3, care sporesc sănătatea inimii și a creierului și contribuie, de asemenea, la reducerea inflamației. Cu cât laptele conține mai multă grăsime, cu atât conținutul de omega-3 este mai mare.