Diferențele dintre gripă, covid-19 și viroză. Care este cea mai periculoasă, de fapt

de: Ionuț Vieru
07 04. 2022

Primăvara a venit, iar o mare parte din oameni au tendința să răcească în această perioadă. Medicii din Unitățile de Primiri Urgențe și de la camerele de gardă avertizează că este epidemie de gripă.

Cazurile de gripă și viroză au explodat

Restricțiile s-au ridicat, iar masca de protecție nu mai este obligatorie. Având în vedere acest lucru, cazurile de gripă și viroză au crescut semnificativ. Zilnic, din ce în ce mai mulți pacienți sunt confirmați pozitiv COVID, potrivit rapoartelor Ministerului Sănătății.

Imunitatea a scăzut puternic, iar medicii spun că gripa este cea mai periculoasă dintre toate și că are un debut brusc. Este o boală imunosupresoare, ceea ce înseamnă că scade imunitatea organismului. Gripa este periculoasă, iar tratamentul trebuie luat în serios.

„Gripa, cea mai gravă formă de viroză respiratorie, este o boală imunosupresoare, acest lucru însemnând că scade imunitatea organismului. Prezintă un debut brusc, în câteva ore, cu febră înaltă, cefalee, adică durere de cap, durere la nivelul globilor oculari, mialgii, dureri la nivelul mușchilor, astenie marcată. În cazuri rare, curge nasul sau este prezentă tusea.

Un tratament nespecific, luat după ureche şi nerecomandat de către medic după efectuarea testului care confirmă gripa, poate agrava starea de sănătate a pacientului. Tratamentul specific, administrat în caz de gripă, durează șapte zile”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iaşi.

Gripa poate fi mai periculoasă decât COVID-19

În comparație cu o simplă viroză, gripa vine la pachet cu nas înfundat, tuse umedă, astenie ușoară, rinoree și febră până la 38 de grade. Din aceste motive, tratamentul ar trebui să fie preventiv și luat în serios.

„Prevenția se poate realiza în două moduri: o metodă nespecifică şi banală – purtarea măștii, evitarea spațiilor aglomerate, localuri, mijloace de transport în comun şi una specifică, recomandată, prin vaccinare. De aceea, sfătuim populația să facă tot ce este sănătos pentru a-şi îngriji sănătatea la fel de mult cum îşi îngrijesc şi celelalte aspecte ale vieţii”, a completat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

De asemenea, medicii spun că gripa poate fi, în unele cazuri, mai periculoasă decât SARS CoV-2, mai ales în rândul persoanelor nevaccinate. Aceștia pot dezvolta simptome mult mai severe. Tipul de gripă identificat în această perioadă este de tip A.