Diferențele dintre fertigare și fertilizare foliară. Unde se aplică îngrășămintele la fiecare, de fapt
Doi termeni pe care orice fermier, fie că este la început de drum sau experimentat, trebuie să îi cunoască și înțeleagă foarte bine, pentru a putea obține recolte bogate și sănătoase. Află, din rândurile de mai jos, care sunt, de fapt, diferențele dintre fertigare și fertilizare foliară. Unde se aplică îngrășămintele la fiecare.
Termenii pe care orice fermier sau grădinar trebuie să îi știe
În ultimii ani, în condițiile în care tot mai mulți români au ales să renunțe la viața la bloc pentru beneficiile traiului la casă, a crescut și curiozitatea cu privire la cele mai bune sfaturi, trucuri și recomandări pentru îngrijirea grădinii.
Dacă ai decis să dedici un colț mai mic sau mai mare al curții plantării legumelor, verdețurilor, plantelor aromatice sau, pur și simplul plantelor decorative, trebuie să știi care sunt diferențele dintre fertigare și fertilizare foliară.
Care sunt diferențele dintre fertigare și fertilizare foliară
Ambele sunt modalități prin care se aplică îngrășământul, ajutând la asigurarea necesarului de substanțe nutritive pentru dezvoltarea armonioasă a plantelor.
Ce este fertilizarea foliară
Fertilizarea foliară, așa cum îi spune și numele, reprezintă, de fapt, aplicarea fertilizatorului direct pe frunze. În acest fel, nutrienții din compoziția soluției pulverizate se absorb rapid.
Este alegerea potrivită în situațiile în care plantele au dificultăți în absorbția compușilor benefici prin rădăcini sau când este necesară o absorbție rapidă a acestora.
Cele mai importante avantaje ale fertilizării foliare sunt:
- absorbția rapidă a elementelor nutritive prin frunze;
- trecerea mai ușor a plantelor peste perioade de stres: diferențe de temperatură, îngheț, secetă, umiditate prea mare, grindină.
- completarea nutriției plantelor în momentele cu cerințe maxime;
- prevenirea și corectarea carențelor de nutriție;
- se pot aplica odată cu tratamentele pentru boli și dăunători;
Te-ar putea interesa și: Când se plantează căpșunii și care este cea mai bună metodă de fertilizare a plantelor
Ce este fertigarea
Fertigarea, numită și fertilizare radiculară, reprezintă aplicarea îngrășământului în solul plantelor, în apropiere de rădăcini sau prin udare cu substanța nutritivă. În acest caz, se pot folosi atât îngrășăminte în formă lichidă, dar și solidă.
Această metodă este des întâlnită în agricultură. Prin fertigare, plantelor li se asigură o aprivizionare constantă cu nutrienți pe parcursul întregului ciclu de creștere. Se recomandă în cazul legumelor, pomilor fructiferi și viței de vie.
Potrivit Populare, cele mai importante avantaje ale fertilizării rediculare sunt:
- frunzele plantelor se mențin uscate, evitându-se crearea de condiții favorabile dezvoltării bolilor și dăunătorilor;
- se asigură cerințele nutriționale ale plantelor de-a lungul perioadei de vegetație;
- aplicare uniformă la rădăcină;
- permite adaptarea cantității de îngrășământ aplicată;
Te-ar putea interesa și: Amestecul puternic cu care să uzi ceapa înainte de fertilizare. Așa vei avea cea mai bogată recoltă