Diferenţele dintre creştinism, iudaism şi islam. Originile conflictului dintre Israel şi Gaza

de: Sabina Anastasia
15 10. 2023

Războiul actual din Israel își are rădăcinile în evenimente petrecute în urmă cu foarte mulți ani. Unele dintre ele au bază religioasă. Playtech Știri îți explică în materialul de astăzi cum a pornit conflictul israeliano-palestinian și care sunt diferențele dintre creştinism, iudaism şi islam.

Originile conflictului dintre Israel şi Gaza

Conflictul dintre israelieni și palestinieni datează, cu unele pauze, încă din anul 1975. Tensiunile au luat naștere la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, odată cu înființarea statului Israel într-o Palestină dominată de populație arăbească. Nu au fost găsite soluții pentru rezolvarea conflictelor nici până astăzi.

Pentru a înțelege mai bine contextul războiului actual, este important să cunoaștem originile lui. Cisiordania și Fâșia Gaza, precum și Ierusalimul de Est și Israelul au făcut parte, încă din epoca romană, din ținutul cunoscut sub denumirea Palestina. Evreii le-au privit însă altfel.

Regiunile amintite reprezintă în cărțile religioase, cum ar fi Biblia, teritorii evreiești. Evreii consideră astfel că zona în care astăzi se războiesc cu palestinienii este, de fapt, patria lor străveche. În aceste circumstanțe, unele grupări și-au declarat scopul de a distruge Israelul.

Vezi și: Cum au apărut organizațiile teroriste, cum se dezvoltă și de ce

Bilanțul victimelor, mai sumbru decât în 2014

Un astfel de exemplu este Hamas, care a declanșat război weekendul trecut în Israel. Gruparea paramilitară palestiniană islamistă a preluat puterea în Fâșia Gaza în anul 2007, de atunci până în prezent purtând mai multe conflicte cu armata israeliană.

2014 a reprezentat anul în care au fost înregistrate cele mai multe victime, într-un război israeliano-palestinian ce a durat 50 de zile, potrivit datelor Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare – până astăzi. Cel puțin 2.251 de palestinieni au fost uciși atunci.

Bilanțul victimelor în conflictul prezent este mai sumbru. În urma atacului Hamas asupra Israelului, Fâșia Gaza a fost lovită intens. 2.329 de persoane și-au pierdut viața în regiune, potrivit datelor publicate duminică, 15 octombrie 2023, de Ministerul palestinian al Sănătății.

Creștinii l-au primit pe Iisus, evreii încă-l așteaptă

Conflictul dintre israelieni și palestinieni are și rădăcini religioase, spun multe voci. Ce diferențe există însă între perspectivele creștinilor, ale evreilor și ale musulmanilor? Creștinismul și iudaismul sunt, probabil, cele mai asemănătoare religii principale practicate în întreaga lume.

Dumnezeul creștinilor și al evreilor este Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov, spun liderii religioși. Creștinii cred că Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a venit deja pe lume, în timp ce evreii încă îl așteaptă.

Creștinii și evreii au în comun Vechiul Testament

Atât creștinii, cât și evreii au drept cartea religioasă Vechiul Testament. Diferența este că evreii nu au îmbrățișat Noul Testament, care vorbește despre Iisus Hristos, drept carte de căpătâi, ei fiind de părere că Fiul lui Dumnezeu încă nu a venit pe Pământ, acest lucru urmând să se întâmple în viitor.

În ceea ce-i privește pe islamiști, Dumnezeul acestora nu este Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov, ci Allah, pe care Mahomed, întemeietorul religiei islamice, l-a prezentat ca fiind singurul adevărat.

Diferenţele dintre creştinism, iudaism şi islam

Iată câteva aspecte ce diferențiază creștinii, evreii și islamiștii, potrivit liderilor religioși și a textelor expuse în Biblie, Torah, respectiv Coran:

  • Islam: Allah este despărțit de creație, nu există nicio legătură între Dumnezeu și om;
  • Creștinism/Iudaism: Iisus Hristos este o punte între Dumnezeu și om;

 

  • Islam: Allah îi urăște pe cei care nu acceptă islamul (Coran 3:32, 22:38, 30:45);
  • Creștinism/Iudaism: Dumnezeu îi iubește pe toți (Ioan 3:16; 10:11; 16:27; 1 Ioan 3:16; 4:7–8);

 

  • Islam: „Mi s-a poruncit să lupt împotriva oamenilor până când aceștia mărturisesc că nu există niciun zeu în afară de Allah și că Mahomed este mesagerul lui” (Coran 1:33);
  • Creștinism/Iudaism: „Cel care ridică sabia, de sabie va muri” (Matei 26:52);

 

  • Islam: Mohamed a ucis femei pentru comiterea adulterului (Coran 4206);
  • Creștinism: „Cine este fără păcat să arunce prima piatră” (Ioan 8:7);

Citește și: De ce au musulmanii câte 4 soții. Ce sunt obligați de Koran să facă, cu fiecare în parte

  • Islam: Mahomed a permis minciuna (Sahih Muslim 6303, Bukhari 49:857);
  • Creștinism/Iudaism: „Să nu dai mărturie mincinoasă” (Matei 19:18);

 

  • Islam: „Dacă te atacă cineva, răzbună-te în același mod” (Coran 2:194);
  • Creștinism/Iudaism: „Dacă cineva te lovește pe obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt” (Matei 5:39);

 

  • Islam: Mahomed i-a ucis pe cei care l-au insultat (Bukhari 56:369, 4:241);
  • Creștinism/Iudaism: Iisus Hristos a predicat iertarea (Matei 5:38–39, 18:21–22);

Citește și: Ce se întâmplă când mori, în funcție de religia ta

  • Islam: Allah nu are un fiu;
  • Creștinism/Iudaism: Dumnezeu are un fiu, pe Iisus Hristos;

 

  • Islam: Iisus a fost unul dintre cei mai importanți prooroci, însă Mahomed este cel mai mare, cel mai important și ultimul;
  • Creștinism/Iudaism: Iisus Hristos este Mântuitorul lumii;

 

  • Islam: Mahomed cere altora să-și dea viața pentru el (Sahih Muslim 4413);
  • Creștinism/Iudaism: Iisus Hristos își dă viața pentru alții.